Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Jarůšek
1. září 2024 v 16:18
Čas čtení 1:06

MAPA: V této části Česka budou komáři mimořádně aktivní. Odborníci radí, jak se chránit

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: V této části Česka budou komáři mimořádně aktivní. Odborníci radí, jak se chránit
Zdroj: wkimedia commons/ Fabrizio Montarsi/ volně k použití

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil mapu znázorňující aktivitu komárů na následující dny. Na některých místech budou mimořádně aktivní.

Z údajů ČHMÚ vyplývá, že během neděle budou komáří nejaktivnější na západě republiky v pohraničních oblastech, dále taky na severu a jihovýchodě. V dalších dnech aktivita komárů na většině území poklesne, neplatí to však pro Plzeňský kraj a části Karlovarského a Jihočeského kraje. Na těchto místech totiž bude aktivita komárů i na vysokém až nejvyšším stupni.

1. září 2024 v 12:00 Čas čtení 0:52 PŘEDPOVĚĎ: Česko čekají extrémní tropy. Podívej se, kdy budou teploty nejvyšší PŘEDPOVĚĎ: Česko čekají extrémní tropy. Podívej se, kdy budou teploty nejvyšší
mapamapamapa
Zobrazit galerii
(3)

Jak ČHMÚ připomíná, mapa nevyjadřuje absolutní počet komárů, nýbrž vhodnost počasí pro jejich letovou aktivitu. „Nejvyšších stupňů dosahuje index za teplého bezvětrného počasí s vysokou vzdušnou vlhkostí,“ uvádí meteorologové.

Komáry ovlivňují i klimatické změny, kvůli kterým se k nám dostávají nové druhy. „Další zvyšování průměrné teploty ČR tak může přispět k zavlečení a usazení nových druhů komárů a tím ovlivnit také zdejší spektrum nemocí přenášených komáry,“ dodává ústav.

31. srpna 2024 v 7:00 Čas čtení 0:59 Chceš se vykoupat i se svým psem? Tohle jsou nejlepší dog friendly spoty v Praze a okolí Chceš se vykoupat i se svým psem? Tohle jsou nejlepší dog friendly spoty v Praze a okolí

Jak se chránit před komáry?

Komáři mohou přenášet řadu nemocí, s jejich zvýšenou aktivitou je proto dobré vědět, jak se chránit. Státní zdravotní ústav jako ochranu doporučuje kromě oděvu použití repelentů vhodných do tropů, použití bariér, jako jsou sítě v oknech, nebo použití elektrických odpařovačů v místnosti.

Zajímavé je i nedávné zjištění vědců, o kterém informovala Česká televize. Komáři mohou svou poznat potravu na velkou vzdálenost s obrovskou přesností, jednoduchým trikem se však lidé mohou „zneviditelnit“. Biologové zkoumali konkrétně komára tropického, který přenáší horečku dengue a další nemoci. V Česku se však zatím tento druh nevyskytuje.

Povrch těla si podle vědců můžeme nejlépe chránit volným oblečením, které je ještě efektivnější než těsný oděv. Komáři dokáží dobře detekovat lidské teplo, volné oblečení ale mezi kůží a látkou ponechává prostor pro rozptýlení tepelného infračerveného záření, což komárům znesnadňuje najít svůj cíl. Například ruka ve volném tričku s dlouhým rukávem je pro komáry prakticky neviditelná.

Domů
Sdílet
Diskuse