Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ella Petrová
13. září 2024 v 11:38
Čas čtení 1:04

AKTUÁLNĚ: Mapa ukazuje, kde pravdepodobně dojde k záplavám. Co v takovém případě dělat?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
AKTUÁLNĚ: Mapa ukazuje, kde pravdepodobně dojde k záplavám. Co v takovém případě dělat?
Zdroj: Armáda České republiky

Česko zasáhnou mohutné srážky, kvůli kterým meteorologové varují před povodněmi. Na jakém území máme očekávat takto extrémní počasí nejvíce? A co bychom měli podniknout, abychom se mu co nejlépe ubránili?

Aby se každý dozvěděl, jestli právě jeho lokalita je v ohrožení, má možnost podívat se na Mapy záplavových oblastí, kde se dozví, jak to vypadá s rizikem povodní. To samé můžeš udělat i na portálu AgriGIS.

Modelové předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu ukazují, že extrémní srážky mají zasáhnout většinu území západní a severozápadní Čechy. Očekává se i 300 mililitrů srážek.
 

záplavy
Zdroj: ČHMÚ


Dnes má zasedat i Ústřední krizový štáb, jak již včera avizoval premiér Petr Fiala. Ministr životního prostředí Petr Hladík uvedl, že tato situace se dá srovnat s povodněmi v letech 1997 a 2002.
 
V tuto chvíli jsou však na vše připravené krizové složky státu, krajské povodňové komise a povodí řek. Přesto se klade důraz na to, aby se každý pokusil vše zabezpečit a nic nepodceňovat.
 
Pravděpodobně může dojít k výpadkům elektřiny z důvodu silného větru. Doporučuje se mít u sebe nabitý mobil. Ten, kdo žije v záplavové oblasti, by si měl zabalit evakuační zavazadlo. A ve chvíli, co by cítil doma jakékoli nebezpečí, měl by se ihned evakuovat. Dále je doporučené odvézt automobily.

12. září 2024 v 17:08 Čas čtení 0:59 Nejrizikovějším médiem při vytváření deep fakes je text, uvádí zpráva BIS. Co je na druhém místě? Nejrizikovějším médiem při vytváření deep fakes je text, uvádí zpráva BIS. Co je na druhém místě?

Jak na domácnost?

Jak zabezpečit domácnost před povodní? Důležité je uhasit otevřený oheň v topidlech, vypnout elektrické spotřebiče a uzavřít všechny přívody plynu a vody. Před opuštěním bytu je třeba označit jej oznámením, že je opuštěný, aby záchranáři zbytečně neztráceli čas.
 
Velmi důležité je dbát na bezpečí dětí a seniorů. Děti by u sebe měly mít kontakt na zákonného zástupce, kdyby se během evakuace ztratilo.
 
Rozhodně dbej i na hygienu. Pokud přijdeš do kontaktu s vyplavenou vodu, snaž se si co nejrychleji umýt ruce pitnou vodou a mýdlem. K pití je možné používat pouze vodu, jejíž zdravotní nezávadnost je ověřena. 

Domů
Sdílet
Diskuse