Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
dnes 20. září 2024 v 16:39
Čas čtení 0:31

Tchaj-wan se snaží omezit smrtelnou závislost na žvýkání exotických ořechů. Ročně kvůli tomu zemřou tisíce lidí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tchaj-wan se snaží omezit smrtelnou závislost na žvýkání exotických ořechů. Ročně kvůli tomu zemřou tisíce lidí
Zdroj: Unsplash / Changwei

Až statisíce obyvatel ostrovního státu jsou závislé na žvýkání betelpvých ořechů, známých také jako „tchajwanská žvýkačka“. Tato oblíbená plodina je však silně karcinogenní a její užívání stojí ročně životy tisíců lidí.

Betel, známý také jako „ořech areca“, je silně zakořeněnou tradicí mezi původními obyvateli Tchaj-wanu, a to zejména při různých rituálech. Ve velkém ho v současnosti žvýkají zejména příslušníci dělnických tříd nebo řidiči, kteří se tak snaží udržet svoji bdělost během dlouhé pracovní doby. Informuje o tom stanice France 24, podle níž bedel konzumuje až 17 procent obyvatelstva nejchudších oblastí země. 

3. června 2021 v 7:14 Čas čtení 0:55 Mladý muž si v průběhu několika let dal více než 40 tisíc pilulek extáze Mladý muž si v průběhu několika let dal více než 40 tisíc pilulek extáze

Tyto ořechy zároveň představují důležitý prostředek obživy chudých tchajwanských žen, které tuto plodinu často připravují a prodávají podél tamních silnic. Ročně se v zemi vyprodukuje až 95 tisíc tun betelových ořechů. 

Žvýkání betele však může vést ke vzniku rakoviny dutiny ústní. Důkazem je oblast Pingtung na jihu země, která drží světový rekord v počtu případů této nemoci. I proto byla v zemi zavedena různá preventivní opatření, které mají konzumaci ořechů v populaci omezit. 

Domů
Sdílet
Diskuse