Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
včera 21. září 2024 v 17:00
Čas čtení 0:34

Extrémní počasí bude čím dál častější. Postihne většinu lidstva, varují vědci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Extrémní počasí bude čím dál častější. Postihne většinu lidstva, varují vědci
Zdroj: Unsplash/Max LaRochelle/volně k užití

Pokud se nepodaří snížit růst emisí na cíl stanovený v Pařížské dohodě, bude rizikům v příštích 20 letech čelit až 70 procent světové populace.

Výrazné a rychlé změny počasí, extrémních teploty a srážky jsou totiž jedním z projevů stále zvyšujících se emisí skleníkových plynů. „Globální oteplování rychle mění klimatické podmínky, na které jsou společnosti a ekosystémy přizpůsobeny,“ varují vědci ve studii.

21. září 2024 v 10:47 Čas čtení 0:57 Záhadné vraždy po téměř 50 letech vyřešeny. Policie dopadla brutálního vraha, skrýval se v Evropě Záhadné vraždy po téměř 50 letech vyřešeny. Policie dopadla brutálního vraha, skrýval se v Evropě

Studie zdůrazňuje hlavně především nutnost snížení objemu vypouštěných emisí. Pokud se nižších čísel dosáhnout podaří, mohou nestability v atmosféře zasáhnout asi 20 procent populace. Ačkoliv jde o výrazný pokles, čísla jsou stále alarmující.

Výrazné změny počasí mohou ohrozit i lidské zdraví. Například na následky vln veder umírá stále více lidí. Stále častěji se však mohou do budoucna objevovat i extrémní srážky a povodně, informuje Česká televize.

8. června 2024 v 11:05 Čas čtení 0:10 Rozárie Haškovcová: Nemyslím si, že tu všichni uhoříme. Je ale fajn přiznat si prožívání environmentálního žalu Rozárie Haškovcová: Nemyslím si, že tu všichni uhoříme. Je ale fajn přiznat si prožívání environmentálního žalu
18. září 2023 v 9:48 Čas čtení 1:24 Tři čtvrtiny Čechů a Češek se bojí změn klimatu, vyplývá z průzkumu Tři čtvrtiny Čechů a Češek se bojí změn klimatu, vyplývá z průzkumu
27. února 2024 v 12:30 Čas čtení 0:39 Jak bude v roce 2090? Unikátní český web předpovídá klimatické změny do konce století Jak bude v roce 2090? Unikátní český web předpovídá klimatické změny do konce století

K vypracování studie vědci použili velmi rozsáhlé simulace klimatických modelů. Podíleli se na ní například klimatická vědkyně Carley Iles a vědec Bjørn Samset z Centra pro mezinárodní výzkum klimatu Cicero, nebo Laura Wilcox z Univerzity v Readingu.

Domů
Sdílet
Diskuse