Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
18. září 2023 9:48
Čas čtení 1:24

Tři čtvrtiny Čechů a Češek se bojí změn klimatu, vyplývá z průzkumu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tři čtvrtiny Čechů a Češek se bojí změn klimatu, vyplývá z průzkumu
Zdroj: Pexels/SHVETS production

Češi a Češky mají strach z klimatických změn, ničení životního prostředí, přelidnění nebo nedostatku potravin. Průzkum pro Český rozhlas se v polovině září ptal na pocity ze stavu planety i na to, co jsou lidé ochotni udělat pro její ochranu.

„Strach ze změn klimatu má většina – oteplování se bojí tři čtvrtiny Čechů,“ komentuje výsledky průzkumu Štěpán Žádník z agentury Median, která průzkum prováděla.

Nejvíce Čechů a Češek si myslí, že nastane zničení životního prostředí (77 procent), jen o procento méně považuje za hrozbu klimatické změny a globální oteplování. Třetím nejpalčivějším problémem je pro Čechy a Češky zásadní snížení současné životní úrovně (64 procent). Nejméně lidí očekává nedostatek potravin (56 procent) a přelidnění.

Klimatických změn se bojí většina napříč společností 

„Všechny tyto oblasti skórovaly relativně vysoko. Více než polovina lidí se obávala každé z nich. Větší obavy obecně vyjadřují starší lidé a lidé s nižším vzděláním. Pořád ale nejsou rozdíly tak výrazné, obava z budoucího vývoje planety je napříč společností hodně sdílená,“ doplňuje Žádník.

„Někdy mám i klimatickou úzkost, mám doopravdy depresi z toho, jak to s námi bude. Tento systém říká jednotlivcům, že mohou něco změnit, ale to je pouze vějička. Ale skutečně jsme přesvědčení, že pokud se systém nezmění, tak jednotlivec zmůže velmi málo,“ líčí své pocity Kateřina, kterou Český rozhlas oslovil v centru Prahy.

Třídím a šetřím energii, ale maso a auto mi neberte

„Většina lidí tvrdí, že jsou ochotni se pro udržitelnost změnit. 70 procent lidí odpovědělo, že dělají pro podporu trvalé udržitelnosti v rámci svých možností maximum. Co se týká konkrétních kroků, tak zatímco zhruba 80 procent lidí nemá problém třídit odpad, šetřit energie, podporovat výsadbu stromů nebo nakupovat u farmářů, dělat některé jiné změny už tolik ochotní nejsou,“ vysvětluje Žádník.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Nejmenší ochota uskromnit se panuje v omezení masných a mléčných výrobků, což odmítá 52 % lidí. Cestovat MHD místo osobního automobilu odmítá více než třetina respondentů (36 %).

Strach z nepohodlí i nedostatek motivace

Čtvrtina lidí se pak na podpoře udržitelnosti vůbec podílet nechce. „Od změny lidi odrazuje hlavně strach ze ztráty pohodlí a životního standardu. Právě třeba to omezení masa nebo mléčných výrobků je totiž změna, kterou lidé nejvíc pociťují v každodenním životě,“ soudí mluvčí Asociace společenské odpovědnosti Tereza Novosadová Ocetková. Více než polovina Čechů také vnímá nedostatečnou podporu státu či motivaci ze svého okolí. 45 procent lidí si pak myslí, že jednotlivec bez systematických změn nic nezmůže.

Domů
Sdílet
Diskuse