Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Vondráková
dnes 11. října 2024 v 11:30
Čas čtení 1:39

Dezinformace o hurikánech na Floridě zaplavily internet. Kromě Trumpa je šířila i umělá inteligence

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Dezinformace o hurikánech na Floridě zaplavily internet. Kromě Trumpa je šířila i umělá inteligence
Zdroj: TASR/AP/Joe Maiorana

I tentokrát se někteří lidé rozhodli zneužít neštěstí a prakticky ihned poté, co Spojené státy v krátkém časovém období zasáhly dva hurikány, se na sociálních sítích začala objevovat falešná obvinění i upravená videa.

Virální příspěvky sahají od zdánlivě nevinných otázek ohledně oprávněnosti předpovědí a záchranných akcí až po nepravdivá tvrzení, opakovaná i Donaldem Trumpem, že prostředky na pomoc při hurikánu jsou vynakládány na migranty, kteří vstoupili do USA nelegálně.

10. října 2024 v 10:04 Čas čtení 1:14 Hurikán Milton udeřil na pevninu. Dva miliony lidí jsou bez proudu, podívej se na hrozivé záběry Hurikán Milton udeřil na pevninu. Dva miliony lidí jsou bez proudu, podívej se na hrozivé záběry

„Kamala utratila všechny peníze z FEMA (Federální agentury pro mimořádné události), tedy miliardy dolarů, na bydlení pro nelegální migranty,“ řekl Trump minulý týden v Michiganu. To ale není pravda.

Fakta jsou snadno dohledatelná

Vládní agentura FEMA má k dispozici tzv. Fond pro pomoc při katastrofách, který je přímo vyčleněn na likvidaci následků hurikánů a jiných přírodních katastrof. Jeho rozpočet činí za poslední dva roky přibližně jednu miliardu dolarů (asi 23 129 000 000 korun) a sama agentura na svých stránkách uvedla, že „žádné peníze nebyly odvedeny z potřeb likvidace katastrof.“

K šíření falešných zpráv se už vyjádřil i prezident Joe Biden. „Nezodpovědná a neúnavná propagace dezinformací a naprostých lží podkopává důvěru občanů,“ upozornil.

To však není vše, další uživatelé šíří například falešné snímky trosek, nebo obrázky dětí prchajících před zkázou, které byly vytvořeny umělou inteligencí. Na sítích se objevují také staré klipy ukazující různé bouře nebo počítačově generovaná (CGI) videa.

30. dubna 2024 v 11:35 Čas čtení 1:40 Dezinformace se šíří Českem. Míří proti vládě, Evropské unii i ukrajinským uprchlíkům Dezinformace se šíří Českem. Míří proti vládě, Evropské unii i ukrajinským uprchlíkům

Dezinformace šíří stále ti samí lidé

Ve většině případů se nejedná o žádné nováčky. Několik účtů, které tento týden šířily dezinformace o hurikánu Milton a Helene, již dříve sdílelo příspěvky naznačující, že skutečné události byly zinscenované nebo zfalšované, od voleb po politické násilí, pandemii a války.

Falešné zprávy se v poslední době šíří ke stále většímu počtu lidí. Podle ISD (Institute of Strategic Dialogue) byly necelé tři desítky nepravdivých nebo urážlivých příspěvků na síti X zobrazeny až 160 milionkrát. Nabraly také ostřejší politický ráz kvůli blížícím se prezidentským volbám v USA. ISD zjistila, že mnoho nejvirálnějších příspěvků pochází z účtů, které podporují Donalda Trumpa.

Například kongresmanka Marjorie Taylor Greene minulý týden na síti zveřejnila příspěvek, ve kterém naznačuje, že vláda Spojených států umí kontrolovat počasí.

Podle BBC za to, že se na sítích objevuje stále více dezinformací, může především to, že v minulosti modrá fajfka u profilů znamenala, že je profil ověřený a uživatelé sítě X (dříve Twitter) byli zvyklí takovým účtům důvěřovat. Dnes si však symbol ověření může koupit úplně kdokoliv. 

Domů
Sdílet
Diskuse