Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Marie Valentová ČTK
dnes 12. října 2024 v 17:46
Čas čtení 1:36

Emise v Česku klesají, má to však svá „ale“. Ve znečišťování vedou tyto firmy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Emise v Česku klesají, má to však svá „ale“. Ve znečišťování vedou tyto firmy
Zdroj: TASR/DPA

Detailní údaje o emisích a vypouštění toxických látek za minulý rok sestavila nezisková organizace Arnika do žebříčků. Ty nejdůležitější jsme pro tebe popsali níže.

Rok 2023 přinesl, co se týká znečišťování, dobrou zprávu. Množství nebezpečných látek vypouštěných do životního prostředí oproti předchozímu roku až na výjimky kleslo.

Ke znečišťování v roce 2023 daleko výrazněji přispěly chemičky nebo provozy vyrábějící plasty, přesto lze za největší znečišťovatele označit uhelné elektrárny – což je na našem území už tradicí. 

Vyplývá to z dat Integrovaného registru znečišťování a zprávy o loňských žebříčcích přinesly organizace Arnika, Hnutí Duha a Greenpeace. Údaje o tom, jaké firmy tvoje okolí znečišťují nejvíc, najdeš na webu znecistovatele.cz. V sekci žebříčky IRZ snadno dohledáš, kdo je největším hříšníkem, ať už jde o skleníkové plyny, těžké kovy, rtuť nebo rakovinotvorné látky. 

Tady vidíš žebříček největších producentů skleníkových plynů za rok 2023 na našem území dostupný na zmíněném webu.

Největší producenti skleníkových plynů v Česku za rok 2024.
Největší producenti skleníkových plynů v Česku za rok 2024. Zdroj: znecistovatele.cz/Arnika

Emisí je méně, ale...

Že toxických látek produkovaných na našem území ubylo, je jednoznačně dobrá zpráva, ale ekologové upozorňují, že tento pozitivní výsledek je alespoň u uhelných elektráren spíše vedlejším účinkem jiných vlivů.

10. září 2024 v 14:30 Čas čtení 1:56 Nové nápady na upcyklaci obalového materiálu, které si zamiluješ Nové nápady na upcyklaci obalového materiálu, které si zamiluješ

„Emise skleníkových plynů i nebezpečných toxických látek nejvýrazněji klesly u uhelných elektráren. Nestalo se to ale kvůli nějaké snaze či dobré vůli jejich provozovatelů, ale hlavně kvůli tomu, že byly v loňském roce méně často v provozu. Elektřinu z uhlí totiž stále více v evropském energetickém mixu nahrazovaly obnovitelné zdroje energie, které po ruském vpádu na Ukrajinu zažívají boom,“ vysvětluje Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR.

Jiří Koželouh z Hnutí Duha pak upozorňuje, že k nižší míře znečišťování nejvíce přispívají zejména přísnější limity. Ty však u některých největších znečišťovatelů stále chybí.

„Omezování pálení uhlí zlepšuje životní prostředí. Uhelné elektrárny Počerady a Chvaletice v majetku podnikatele Pavla Tykače jsou však stále největší znečišťovatelé toxickou rtutí, protože mají rozsáhlé výjimky z emisního limitu. Ilustrativní je srovnání s elektrárnou Tušimice, která v roce 2020 vypouštěla stejné množství rtuti jako Počerady, ale dnes je díky plnění limitů na pětině,“ říká Koželouh.

Další zajímavé údaje, které z žebříčků vychází:

  • Nejvíce rakovinotvorných látek vypouští chemička Spolana Neratovice, a to 34,811 kilogramů. Je to nicméně téměř deset procent méně než loni. Ekologové tvrdí, že Spolana zlepšila svou výrobní technologii, proto znečišťuje méně.
  • Společnost Deza Valašské Meziříčí patřící do holdingu Agrofert množství rakovinotvorných látek navýšila víc než o polovinu, a dostala se na druhé místo v žebříčku.
  • Za takzvaného skokana roku označili ekologové největšího výrobce polystyrenu v ČR Synthos Kralupy. Za loňský rok zvýšil množství vypuštěného styrenu o více než 100 procent.

Žebříček za rok 2023 pro skupinu rakovinotvorné, pravděpodobně či potenciálně rakovinotvorné látky.

Žebříček za rok 2023 pro skupinu rakovinotvorné, pravděpodobně či potenciálně rakovinotvorné látky.
Žebříček za rok 2023 pro skupinu rakovinotvorné, pravděpodobně či potenciálně rakovinotvorné látky. Zdroj: znecistovatele.cz/Arnika
arnikaarnika
Zobrazit galerii
(2)
Domů
Sdílet
Diskuse