Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
ČTK
dnes 18. října 2024 v 7:11
Čas čtení 0:44

Splašky ze Sněžky potečou do Polska. Situace kolem WC byla neudržitelná, tvrdí šéf provozu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Odvedení splašků z vrcholu Sněžky má zajistit plánovaná kanalizace do polského střediska Karpacz. Z polské strany stejnou trasou povede i vodovod, který na Sněžce chybí.

Situaci s provozem veřejného WC v objektu horní stanice lanovky označil šéf provozu společnosti Lanová dráha (LD) Sněžka Jiří Špetla za neudržitelnou. „Ročně odvážíme zhruba 330 až 350 tisíc litrů odpadu,“ řekl ČTK. V tuto chvíli jsou to na vrcholu Sněžky jediné funkční záchody. V hlavní sezoně, která je na Sněžce o letních prázdninách, bývá přitom podle dat Správy (KRNAP) na vrcholu nejvyšší české hory až 10 tisíc návštěvníků denně. 

17. října 2024 v 11:36 Čas čtení 0:54 Horní Lideč bude dál stavět dům pro seniory, který tamní obyvatelé odmítli z bizarního důvodu Horní Lideč bude dál stavět dům pro seniory, který tamní obyvatelé odmítli z bizarního důvodu

Projektová dokumentace by mohla začít vznikat začátkem roku 2025 s předpokládaným termínem dokončení ve druhé polovině roku 2026. „Stavba předpokládá vedení kanalizace, odvod splašků ze všech objektů na vrcholu Sněžky, instalaci vodovodu, přiložení topného kabelu a položení optického kabelu. Vše by mělo být řešeno v úseku Karpacz, Kopa, Slezský dům, vrchol Sněžky. Vše, tedy voda i kanalizace, by mělo být z Karpacze,“ uvedl mluvčí KRNAP Radek Drahný.

snezka
Zdroj: Wikimedia Commons/Huhulenik/volně k užití

Projekt ovšem stále může narazit na legislativní problémy, protože se jedná o přeshraniční stavbu. „Je potřeba například legislativně vyřešit distribuci ‚polské‘ energie na českém území a naopak, vyřešit rozdílnou stavební legislativu na české a polské straně nebo vyřešit projektování ve dvou zemích současně, výběr dodavatelů a podobně,“ řekl Drahný.

Domů
Sdílet
Diskuse