Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Vondráková
včera 19. října 2024 v 10:31
Čas čtení 1:01

Školní jídelny v Česku čekají velké změny. Kvalita jídel by se měla zlepšit

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Školní jídelny v Česku čekají velké změny. Kvalita jídel by se měla zlepšit
Zdroj: Freepik/@freepik/volně k užití

Některé jídelny v Česku do denního příjmu ovoce pro děti započítávají i ovocné čaje a džusy, jiné porce masa váží i s kostí. Ministerstvo tak chystá změnu vyhlášky.

Nadváhou u nás trpí až čtvrtina náctiletých. Hlavním problémem je podle odborníků špatný životní styl, nejde však jen o to, co děti jedí doma, rozhoduje i to, co je jim servírováno ve škole. Jak odhalila nedávná kontrola ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ), jídla ve školních jídelnách často neobsahují potřebné výživové hodnoty.

„Zjistili jsme nedostatečnou energetickou hodnotu, málo prospěšných tuků, nadbytek soli, dále problém spojený s podáváním slazených nápojů,“ uvedla pro server Novinky hlavní hygienička a šéfka ústavu Barbora Macková.

23. listopadu 2023 v 17:43 Čas čtení 1:47 Školní jídelny jdou do stávky. Chtějí nabízet kvalitní obědy, chybí jim k tomu peníze Školní jídelny jdou do stávky. Chtějí nabízet kvalitní obědy, chybí jim k tomu peníze

Naprosto šokující bylo zjištění, že některé školní jídelny považují slazené džusy a čaje za dávku ovoce. Jedna sklenička takového nápoje přitom odpovídá asi sedmi bonbónům. Problémem je i využívání předpřipravených polévek ze sáčku, ty totiž obsahují opravdu velké množství soli.

29. července 2024 v 13:48 Čas čtení 1:00 Nová strava pro školní jídelny. Podívej se, co budou děti jíst Nová strava pro školní jídelny. Podívej se, co budou děti jíst

Nově by se tak ve školách měly ryby podávat jedenkrát týdně místo jednou za dva týdny. Do jídelníčku se zařadí více luštěnin, součástí jídla budou ovoce i zelenina. Zvýšit by se měl poměr rostlinných tuků vůči těm živočišným, a to jedna ku dvěma ve prospěch rostlinných. Naprosto by se měl vyškrtnout palmový i kokosový tuk. Omezení potkají i nápoje. Nově by neměly být slazeny volným cukrem, tedy cukrem, medem, sirupem nebo šťávami z koncentrátu.

Nová verze vyhlášky by také měla zamezit tomu, aby žáci ve školách dostávali příliš malé porce masa. Ty jsou totiž nyní váženy za syrova a s kostí, porce tak nejsou dostatečné. Jídelny by tak měly do budoucna vařit mnohem výživnější jídla, novinka také počítá s lepší nabídkou jídel pro děti s celiakií.

Nová pravidla by ve všech jídelnách měla platit od příštího školního roku.

Domů
Sdílet
Diskuse