Požadavky na stravu ve školních jídelnách se po třiceti letech možná změní. Státní zdravotní úřad (SZÚ) připravuje novou vyhlášku. Do jídelníčku přibude více ryb a luštěnin, omezí se maso, cukry i tuky.
Vyhláška je zatím ve fázi testování. Nově by se podle ní měly ryby podávat jedenkrát týdně místo jednou za dva týdny. Do jídelníčku se zařadí více luštěnin, součástí jídla budou ovoce i zelenina. Zvýšit by se měl poměr rostlinných tuků vůči těm živočišným, a to jedna ku dvěma ve prospěch rostlinných. Z jídelníčku se vyškrtne palmový i kokosový tuk.
Omezení potkají i nápoje. Nově by neměly být slazeny volným cukrem, tedy cukrem, medem, sirupem nebo šťávami z koncentrátu. Pouze dvakrát do měsíce může být podáván nápoj s maximálně 2,5 gramu cukru ve 100 mililitrech. Stejně často lze podávat ochucené mléčné nápoje.
Odborníci se ale obávají, že nová vyhláška by mohla přinést i komplikace. Podle Aleny Strosserové, metodičky školního stravování, znamená více ryb a luštěnin i více odpadu.
„Děti to nejedí. Když máte výdej stovek porcí a trvá 3–4 hodiny, tak kuchařky ty ryby nepřipraví, jako když vám je podávají v restauraci. Navíc jsou velice drahé a náročné na přípravu. To samé luštěniny. Musíme si přiznat na rovinu, že řada jídelen je připravovat neumí. Obávám se, že budou končit v koši,“ uvedla pro Seznam zprávy.
Podle garantky Alexandry Košťálové to ale není důvod k rezignaci. Ačkoliv přiznává, že děti nejsou z domova častokrát zvyklé na tyto potraviny, vyzdvihuje vysoký obsah omega 3-3 mastných kyselin či vitamínu D v rybách a vlákniny s minerálními látkami v luštěninách.
Po dokončení testování a vyhodnocení výsledků by mohla vyhláška přejít v platnost. Předpokládá se, že nové jídelníčky budou na děti čekat na začátku školního roku 2025/2026.