Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
TASR
26. října 2024 v 13:38
Čas čtení 1:27

Musk a Putin jsou prý v tajném kontaktu od roku 2022. Vyplývá to ze zjištění prestižního amerického deníku WSJ

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Musk a Putin jsou prý v tajném kontaktu od roku 2022. Vyplývá to ze zjištění prestižního amerického deníku WSJ
Zdroj: ,

Americký miliardář Elon Musk je od roku 2022 v pravidelném kontaktu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, uvedl deník The Wall Street Journal (WSJ), na který se odvolal portál Politico.

Elon Musk a Vladimir Putin údajně pokračovali ve svých rozhovorech i v letošním roce, a to i v době, kdy Musk začal více kritizovat americkou vojenskou podporu Ukrajině a aktivně se zapojil do volební kampaně republikánského kandidáta na post prezidenta Donalda Tumpa, informoval WSJ s odvoláním na nejmenované zpravodajské zdroje.

26. října 2024 v 10:10 Čas čtení 0:47 Elon Musk daroval na podporu kampaně Donalda Trumpa už přes 100 milionů dolarů Elon Musk daroval na podporu kampaně Donalda Trumpa už přes 100 milionů dolarů

Jedním z příkladů jejich vzájemné komunikace mělo být požádání ruského prezidenta o neaktivování Muskovy satelitní internetové služby Starlink nad Tchaj-wanem. Podle Politica šlo ze strany Putina o laskavost vůči čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, tvrdí dva zdroje obeznámené s touto žádostí.

Kreml obvinění odmítá

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek 25. října na tiskové konferenci odmítl tvrzení o tom, že ruský prezident komunikuje s Muskem. „Ne, není to pravda,“ řekl a dodal, že Putin mluvil s Muskem jen jednou, a to v roce 2022, píše Reuters. Peskov už dříve podle Politica řekl, že jediná komunikace ruského prezidenta s Muskem byla během telefonátu, když diskutovali o vesmíru a o současných a budoucích technologiích.

Vladimir Putin
Zdroj: TASR/AP

Musk později poskytl pomoc Ukrajině, pak ji zrušil

Musk po začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 poskytl Ukrajině bezplatný přístup ke službě Starlink. Ukrajina dostala tisíce antén SpaceX Starlink, které se připojují k satelitům a pomáhají lidem zůstat připojeni k internetu. Služba byla považována za důležitý nástroj ve schopnosti Ukrajiny bránit se ruským silám.

SpaceX však téměř rok po začátku invaze uvedla, že Ukrajina tuto technologii využívala také k zaměřování ruských pozic, čímž porušila její zásady. Společnost proto přijala opatření, kterými Ukrajině omezila možnosti využívat její satelitní internetové služby pro vojenské účely.

Elon Musk
Zdroj: TASR

Miliardář v říjnu 2022 zveřejnil na síti Twitter, nyní známé jako X, sérii kremelských výroků o válce, které prezentoval jako plán na dosažení míru. To vyvolalo odpor ze strany ukrajinských představitelů včetně prezidenta Volodymyra Zelenského.


Ukrajinská vojenská rozvědka (HUR) v únoru informovala, že ruská armáda využívá Muskovu satelitní službu v okupovaných částech Ukrajiny. Kreml tvrzení popřel a uvedl, že družicový internetový systém Starlink nebyl certifikován pro použití v Rusku a nebyl ani do Ruska oficiálně dodán, proto jej nelze používat.

9. září 2024 v 10:00 Čas čtení 6:19 Domorodci z kmene Korowai patří mezi poslední žijící kanibaly na světě. Běžně jedí své přátele, nejradši mají mozky Domorodci z kmene Korowai patří mezi poslední žijící kanibaly na světě. Běžně jedí své přátele, nejradši mají mozky

Informace o Muskových kontaktech s Kremlem jsou podle WSJ v americké administrativě přísně utajovány a několik představitelů Bílého domu uvedlo, že o nich nevěděli. Musk dosud na tato tvrzení nereagoval.

Domů
Sdílet
Diskuse