Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
26. října 2024 v 17:21
Čas čtení 0:50

České aerolinie po 101 letech skončí. V sobotu večer vypraví poslední let

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
České aerolinie po 101 letech skončí. V sobotu večer vypraví poslední let
Zdroj: TASR/František Iván

Ikonické České aerolinie (ČSA) po více než jednom století své existence končí, dále již budou fungovat pouze jako obchodní značka.

Provoz ČSA byl zahájen v roce 1923, první linkou tehdy bylo spojení z Prahy do Bratislavy. Postupně se přidávaly další mezinárodní linky a meziválečné letectví v Československu zaznamenávalo bouřlivý rozmach, který utnula až druhá světová válka.

26. října 2024 v 15:30 Čas čtení 0:24 Noční oblohu nad Českem rozzářil meteor. Pátrá se po jeho zbytcích Noční oblohu nad Českem rozzářil meteor. Pátrá se po jeho zbytcích

Po válce pak československá letecká společnost plnila funkci pomyslného dopravního mostu mezi západním a východním světem. Díky ČSA totiž existovala spojení mezi zeměmi kapitalistického a socialistického bloku.

Jak připomíná server iRozhlas.cz, vlnu rozvoje prožily ČSA i v 90. letech, „kdy ještě ta konkurence nebyla tak velká a Praha sloužila jako jedno z důležitějších letišť v rámci Evropy pro přestupy do severní Afriky, severní Evropy nebo na Blízký východ,“ řekl serveru Jan Sůra z webu ZDopravy.cz.

Pak přišlo 11. září

První velkou ranou pro existenci ČSA byly teroristické útoky z 11. září 2001. Po nich převzalo správu firmy nové vedení v čele s Jaroslavem Tvrdíkem, pod jehož správou se hospodaření společnosti dostalo do červených čísel.

24. února 2021 v 10:39 Čas čtení 0:40 Konec ČSA? Aerolinky propouští všechny svoje zaměstnance Konec ČSA? Aerolinky propouští všechny svoje zaměstnance

V roce 2013 byly ČSA privatizovány a šest let později pak došlo k rušení hned několika významných linek, mezi nimiž nechybělo spojení mezi Prahou a Ostravou, Prahou a Bratislavou nebo Bratislavou a Košicemi.

Nyní již České aerolinie jako samostatná značka končí. Dále však budou v provozu jejich dvě letadla s ikonickým červeno-bílým polepem. Všechny lety ČSA již bude nadále provozovat společnost Smartwings.

Domů
Sdílet
Diskuse