Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
26. října 2024 v 15:30
Čas čtení 0:24

Noční oblohu nad Českem rozzářil meteor. Pátrá se po jeho zbytcích

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Noční oblohu nad Českem rozzářil meteor. Pátrá se po jeho zbytcích
Zdroj: Unsplash/Arthur Debons Guffroy

Ve čtvrtek večer se atmosférou nad Rakouskem prohnal jasný meteor, který bylo možné spatřit i z českého území.

Jak informuje stanice CNN Prima News, dráha tzv. bolidu činila 94 kilometrů. Vesmírný poutník tuto vzdálenost dokázal urazit za pouhých 6,4 sekundy. Po svém průletu zemskou atmosférou se rozpadl a jeho zbytky dopadly na zemský povrch.

20. října 2024 v 16:45 Čas čtení 0:31 Toto je mapa vesmíru, ukazuje miliony galaxií. Dalekohled Euclid pořídil neuvěřitelné fotografie Toto je mapa vesmíru, ukazuje miliony galaxií. Dalekohled Euclid pořídil neuvěřitelné fotografie

Díky datům od Evropské bolidové společnosti mohli vědci určit přibližnou předchozí dráhu tělesa, které před srážkou s naší planetou obíhalo Slunce. Čeští experti nyní pomáhají s hledáním zbytků bolidu.

Meteor před vstupem do atmosféry vážil asi 55 kilogramů. Rozsvítit se měl 95,9 kilometru nad východními Alpami, západně od poutního místa Mariazell. Jeho oběh okolo Slunce údajně trval okolo 2,5 roku. Původem se zřejmě jednalo o úlomek asteroidu.

Domů
Sdílet
Diskuse