Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda TASR
20. ledna 2023 12:04
Čas čtení 1:37

Na střeše vládní budovy v Moskvě se objevil protiraketový systém

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na střeše vládní budovy v Moskvě se objevil protiraketový systém
Zdroj: Getty Images/Pierre Crom

Nejen na budově tamního ministerstva obrany, ale například i na budově školy. Obyvatelé Moskvy si všimli, že na střechách budov nově stojí raketové systémy Pancir-S1. Debatuje se o tom, že se Moskva bojí odvetného ostřelování.

Na střechách několika budov v centru Moskvy byly rozmístěny raketové systémy určené k obraně před vzdušnými hrozbami – letadly a přilétajícími raketami, informoval v pátek britský deník The Guardian. Podle něj to naznačuje, že Kreml se připravuje na možný, i když málo pravděpodobný útok na ruské hlavní město, dodal TASR.

18. ledna 2023 14:41 Čas čtení 1:21 ISW: Putin by mohl v nejbližších dnech vyhlásit druhé kolo mobilizace ISW: Putin by mohl v nejbližších dnech vyhlásit druhé kolo mobilizace

Na v pátek zveřejněných fotografiích na sociálních sítích je vidět, že na střeše osmipatrové budovy na nábřeží řeky Moskva byl nainstalován raketový systém Pancir-S1. Danou budovu využívá ministerstvo obrany, upřesnil The Guardian. Na jiném videu je vidět, jak systém protivzdušné obrany vyzdvihují na střechu budovy školy v moskevské čtvrti Taganka. Jedná se o objekt nacházející se jeden a půl kilometru jihovýchodně od Kremlu.


Ruští vojenští představitelé instalaci raketových systémů bezprostředně nepotvrdili. Několik ruských médií však v posledních týdnech informovalo i o rozmístění raketových systémů dlouhého doletu S-400 v Moskvě. Systémy S-400 a Pancir-S1 se často používají společně v této kombinaci, objasnil The Guardian.

Ochrana před letadly, vrtulníky i řízenými střelami

Raketové systémy krátkého až středního dosahu se používají k obraně proti letadlům, vrtulníkům a řízeným střelám. Ruská armáda uvedla, že by se mohla použít i proti menším cílům, jako jsou vojenské a komerční drony, které se objevily i na bojištích Ukrajiny, kde Rusko loni v únoru rozpoutalo válku.


Prokremelští blogeři ve čtvrtek napsali, že objevení se raketových systémů v Moskvě ukazuje, že ruské vojenské velení se nyní zřejmě obává útoků na ruská města, které by mohly přijít jako reakce na masivní raketové ostřelování Ukrajiny.


Nejtragičtější z nich byl útok na ukrajinské město Dnipro 14. ledna, při kterém protilodní balistická střela Ch-22 zasáhla část bytového domu, pod jehož troskami zahynulo 45 lidí. Záběry na nainstalované raketové systémy v Moskvě se objevily den před příští schůzkou představitelů resortů obrany západních zemí, která se koná v pátek na letecké základně Ramstein v Německu.

17. července 2023 6:00 Čas čtení 4:18 Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet

Očekává se, že by v Ramsteinu mohl být schválen nový balíček vojenské pomoci Ukrajině, který by mohl zahrnovat i poskytnutí těžkých tanků. Ruští představitelé však před setkáním v Ramsteinu vydali varování, kterými se pokusili odradit členy aliance NATO od poskytnutí modernějších zbraní tvrzením, že by tím mohli potenciálně vyvolat jaderný konflikt.

Civilní obyvatelstvo na Ukrajině totiž trpělo dost. Statistiky, které zveřejnila OSN, jsme ti přinesli v samostatné zprávě. Zabitých civilistů od 24. února 2022 by mělo být 7031, jedná se však pouze o potvrzené oběti. Předpoklad je takový, že obětí bude mnohem víc. Dle šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Andrije Jermaka je obětí minimálně 9000 včetně 453 dětí. 

Domů
Sdílet
Diskuse