Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
21. dubna 2023 v 18:36
Čas čtení 2:06

Česko má zase jeden z nejhorších výsledků v EU. „Bodujeme“ v množství vězňů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko má zase jeden z nejhorších výsledků v EU. „Bodujeme“ v množství vězňů
Zdroj: Unsplash/Matthew Ansley/na voľné použitie (ilustračné foto)

Podle šéfa Vězeňské služby ČR Simona Michailidise není takto velký počet vězňů na počet obyvatel normální. Uvedl to na pátečním setkání s novináři.

Na mnoho vězňů by podle Michailidise šlo účinně působit mimo věznice, a to například domácím vězením. V Česku totiž připadá na 100 tisíc obyvatel 180 vězňů, což je třetí až čtvrtý nejhorší výsledek v EU. Na jednoho vězně stát v průměru vynaloží 1900 korun denně.

25. ledna 2020 v 11:00 Čas čtení 19:13 Ženy se ve věznici dostávají do konfliktu často. Muži to nemohou pochopit, říká ředitelka ženské věznice (Rozhovor) Ženy se ve věznici dostávají do konfliktu často. Muži to nemohou pochopit, říká ředitelka ženské věznice (Rozhovor)

To znamená, že žádné z vězeňských zařízení, mimo dvě nemocniční, nemá obsazenost menší než 80 %. Vyplývá to z měsíční statistiky Vězeňské služby ČR. Ke 31. březnu tohoto roku je nejvíce ubytovacích kapacit ve věznici v Opavě, kde je obsazenost 81,85 %.

„Není normální, aby bylo v bezpečné a vyspělé zemi 180 vězňů na 100 tisíc obyvatel. Rakousko a Německo jsou bezpečné přibližně stejně jako Česká republika a počet vězněných je tam pod polovinou našich počtů,“ upozornil Michailidis. Například v Německu přitom podstatnou část vězněných tvoří cizinci z jiného kulturního prostředí, oproti tomu v Česku je mezi vězni jen zhruba osm procent cizinců a převládají mezi nimi kulturně blízcí Slováci.

4. dubna 2023 v 8:30 Čas čtení 0:30 KVÍZ: Dostat dožínky za elpíčko. Vyznáš se v tajném jazyce českých věznic? KVÍZ: Dostat dožínky za elpíčko. Vyznáš se v tajném jazyce českých věznic?

„V Česku nejsou zavíráni jenom ti, před kterými je potřeba se chránit, ale i ti, kteří nás nějak naštvali,“ shrnul Michailidis trestní politiku státu. „S řadou lidí by se mělo v oblasti sankční politiky pracovat jinak a jinde než doposud. Mohlo by to pro ně být stejně nepříjemné, ale nemuseli by přijít o práci a netrpěla by jejich rodina,“ podotkl s tím, že v tomto ohledu vidí velký prostor u alternativního trestu domácího vězení, který Česko zatím nedokázalo ve větší míře využít.

Nejvíce odsouzených je podle nařízené délky trestu na 1–2 roky. Celkově se jedná o počet 4 145, což je 22,84 % vězněných. Druhý nejvyšší interval je 3–5 let s 15,66 % odsouzených.

Všichni to platíme

„Všichni to platíme,“ řekl šéf bezpečnostního sboru k penězům, které stát vynakládá na vězně za mřížemi. „Dá se to dělat za daleko menší peníze stejně efektivně,“ míní. Počet vězňů v Česku přitom opět stoupá, aktuálně je jich 19 689. Od začátku roku jich přibylo téměř 640, zatímco za celý loňský rok to byly podle Michailidise zhruba čtyři stovky. Nárůst nijak nesouvisí s příchodem ukrajinských uprchlíků, protože procento cizinců v českých věznicích zůstává dlouhodobě stabilní.

27. března 2023 v 20:05 Čas čtení 1:43 Rychlíková a Šplíchal: 60 až 70 % lidí v českém vězení sedí kvůli drogám (Videorozhovor) Rychlíková a Šplíchal: 60 až 70 % lidí v českém vězení sedí kvůli drogám (Videorozhovor)

Opatření pro snížení vězeňské populace chystá skupina pro trestní politiku, kterou loni zřídil ministr Pavel Blažek (ODS). Jeho náměstek Antonín Stanislav ČTK sdělil, že experti chtějí mimo jiné prosadit častější ukládání peněžitých trestů na úkor trestů odnětí svobody.

„Počítáme s tím, že dojde k úsporám na straně státního rozpočtu a zároveň i k vyšším příjmům do státního rozpočtu za uložené peněžité tresty,“ nastínil. Poukázal na to, že v sousedním Německu dosahuje podíl ukládaných peněžitých trestů až 80 procent.

15. dubna 2023 v 12:00 Čas čtení 0:54 Muže ve vězení v Atlantě zaživa sežraly štěnice. Podmínky ve vězeňské cele měl příšerné Muže ve vězení v Atlantě zaživa sežraly štěnice. Podmínky ve vězeňské cele měl příšerné

Pracovní skupina se dále zabývá možností dekriminalizace určitých jednání, novou definicí trestného činu maření úředního rozhodnutí a také kvalifikovanou skutkovou podstatou krádeže, změnou trestních sazeb a změnou podmínek podmíněného propuštění z vězení. „Vězeňská služba podpoří jakékoliv opatření, které pomůže,“ řekl k tomu dnes Michailidis.

Šéf Vězeňské služby ČR dodal, že průměrných 1900 korun na jednoho vězně není v evropském kontextu tak mnoho, jak by se mohlo zdát. V Norsku, Švédsku či zemích Beneluxu jsou podle něj tyto částky ještě násobně vyšší.

13. dubna 2023 v 13:00 Čas čtení 0:13 KVÍZ: Kde na světě je nezákonný nemanželský sex nebo krmení holubů? Ověř si, že na dovolené neskončíš ve vězení KVÍZ: Kde na světě je nezákonný nemanželský sex nebo krmení holubů? Ověř si, že na dovolené neskončíš ve vězení

Do vězení může jít člověk opravdu za ledasco a nejen v České republice. Kde na světě je nezákonný nemanželský sex nebo krmení holubů, můžeš zjistit v našem kvízu.

Domů
Sdílet
Diskuse