Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
25. dubna 2023 11:27
Čas čtení 1:44

Studenti na kolejích v Liberci se nesmějí sprchovat, ve vodě se množí bakterie

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Studenti na kolejích v Liberci se nesmějí sprchovat, ve vodě se množí bakterie
Zdroj: TUL

Problémy v blocích kolejí Technické univerzity v Liberci byly vyvolány bakterií Legionella, která se množí v teplé vodě. Studenti se tak nemohli v části kolejí sprchovat, v jednom bloku platí zákaz i nyní.

Zákaz sprchování v objektech A a D v Harcově vydala Krajská hygienická stanice Libereckého kraje k 5. dubnu, jelikož byly v teplé vodě nalezeny mezní hodnoty pro bakterii Legionella spp. Kvůli nálezu byly v rámci rutinní kontroly provedeny i další odběry vzorků ve všech budovách. Tam nicméně k přemnožení bakterie nedošlo.

„Důvodem je skutečnost, že bakterie Legionella spp. je schopna při použití vody ke sprchování, konkrétně při vdechování kontaminovaného aerosolu teplé vody, vyvolat u osob se sníženou imunitou akutní onemocnění dýchacího ústrojí,“popsala mluvčí stanice Zuzana Balašová možné riziko onemocnění pontiackou horečkou, legionelózou.

Jedná se o nemoc způsobující hořečnaté stavy, která může vést k závažným stavům, kómatu, ba dokonce i ke smrti. Nebezpečná je v tom, že nemívá specifické znaky, podle kterých by se dala jednoznačně určit.

Aby se přemnožení bakterie zabránilo, musela hygienická stanice použít termickou, resp. chemickou dezinfekci. Navíc kultivace v laboratoři za účelem prokázání přítomnosti trvala 10 dní. Studenti to proto museli vydržet bez sprchy u ubikací, nicméně další běžné využívání teplé vody stanice nezakázala.

25. dubna 2023 7:40 Čas čtení 1:40 Další americký stát uvedl v platnost zákon, který zakazuje skoro všechny interrupce Další americký stát uvedl v platnost zákon, který zakazuje skoro všechny interrupce

Blok D se nesprchuje

Zrušení zákazu v bloku A oznámily samy koleje ke 24. dubnu, kdy byly provedeny kontrolní odběry vody. Důvodem bylo splnění hygienického limitu ve vodě. V bloku D nicméně zákaz stále trvá, a to až do 27. dubna, tedy do čtvrtka, během něhož budou provedeny další kontrolní odběry vody.

Problém s bakteriemi, jak popisuje krajská hygienická stanice, může vzniknout v momentě, kdy je snaha ovlivnit spotřebu energie k ohřevu vody a její teplotu. K tomu ostatně dochází nyní více než dřív, vzhledem k jejím cenám. 

„U teplé vody sice není cílem dosáhnout požadavků na vodu pitnou, vzhledem k tomu, že není určena k přímé spotřebě, ale přesto má právě díky zvýšené teplotě svá specifika. Teplota může vést k louhování látek z potrubí a jeho příslušenství a je příznivým růstovým faktorem pro některé mikroorganismy,“ komentovala Balašová s tím, že mezi nejrizikovější patří kromě mykobakterie (onemocnění mykobakterióza) či Pseudomas aeruginosa (pseudomonádové infekce) právě bakterie Legionella. 

V posledních letech bylo evidováno již 5 případů Legionelly. To, jestli je k ní člověk náchylný, ovlivňuje imunita, životospráva (zejména kouření), léčba onemocnění jako cukrovka, nádorové onemocnění, AIDS či onemocnění dýchacího ústrojí a predispoziční faktory. Častěji se vyskytuje u mužů a u lidí nad 50 let.

11. srpna 2023 16:30 Čas čtení 5:25 Jakub Šeps zemřel, abychom my mohli dál pracovat. Workoholismus je epidemie, kterou nemůžeme porazit sami Jakub Šeps zemřel, abychom my mohli dál pracovat. Workoholismus je epidemie, kterou nemůžeme porazit sami

Minulý rok s ní měly problémy zejména bazény. „Za období roku 2022 odebrali zaměstnanci odboru hygieny ve sprchách umělých koupališť a saun 28 vzorků a dalších 20 vzorků v ubytovacích zařízeních. V 9 vzorcích se bakterie Legionella spp. vyskytovala pod limitem, ve 2 případech vzorek limit nesplnil a provozovatelům bylo zakázáno používání nejakostní teplé vody ke sprchování. V obou případech se jednalo o sprchy u bazénů,“ dodala mluvčí.

Domů
Sdílet
Diskuse