Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda TASR
25. dubna 2023 7:40
Čas čtení 1:40

Další americký stát uvedl v platnost zákon, který zakazuje skoro všechny interrupce

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Další americký stát uvedl v platnost zákon, který zakazuje skoro všechny interrupce
Zdroj: Unsplash/Gayatri Malhotra/volně k užití

Guvernér amerického státu Severní Dakota v pondělí podepsal zákon, který v tomto státě ležícím na středozápadě Spojených států zakazuje téměř všechny interrupce.

Republikánský guvernér Doug Burgum uvedl, že nový zákon „vyjasňuje a pročišťuje stávající státní zákon“, který vstoupil v platnost loni, poté co Nejvyšší soud USA zrušil federální právo na přístup k interrupcím. Burgum dodal, že nový zákon potvrzuje, že Severní Dakota je tzv. pro-life státem. TASR o tom informovala podle zprávy agentury AFP.

29. března 2023 11:49 Čas čtení 1:42 Idaho v USA plánuje omezit cesty do sousedních států za interrupcí Idaho v USA plánuje omezit cesty do sousedních států za interrupcí

Na základě nového zákona, který vstoupil ihned v platnost, jsou v Severní Dakotě zakázány všechny interrupce, přičemž výjimka se vztahuje jen na velmi málo případů. Patří mezi ně zejména situace, kdy těhotenství ohrožuje život matky.


Žena také může podstoupit interrupci, pokud otěhotněla po znásilnění nebo v důsledku incestu. I v tomto případě však žena může jít na zákrok nejpozději v šestém týdnu těhotenství, kdy většina žen ještě neví, že jsou těhotné.


Severní Dakota je podle AFP řídce osídlený americký stát, ve kterém žije necelých 800 tisíc lidí, přičemž většinu obyvatelstva tvoří konzervativci.

Situace v Idaho

Některé státy však zacházejí ještě dál. Jeden příklad za všechny; shodou okolností se jedná taktéž o stát s malou populací, Idaho, v němž, jak jsme tě informovali, plánují omezit cesty do sousedních států za interrupcí. Nový zákon, který ještě zpřísňuje již tak jednu z nejpřísnějších legislativ v USA, si klade za cíl omezit možnost nezletilých cestovat za interrupcí bez souhlasu rodičů. 

Tzv. „obchod s interrupcí“, jak zní název nového zákona, uvádí, že „dospělý, který s úmyslem utajit potrat před rodiči nebo opatrovníkem těhotné, neemancipované nezletilé osoby buď provede potrat (...), nebo získá drogu vyvolávající potrat pro nezletilého, je vinen“. Ti, kteří budou shledáni vinnými, mohou strávit ve vězení od 2 do 5 let.

18. dubna 2023 6:00 Čas čtení 16:48 Sonda do Hnutí Pro život: „Pro znásilněnou ženu je lepší, když přetrpí 9 měsíců, než aby zabila své dítě“ Sonda do Hnutí Pro život: „Pro znásilněnou ženu je lepší, když přetrpí 9 měsíců, než aby zabila své dítě“

Interrupce v USA

Ústavní právo na potrat napříč celými Spojenými státy garantoval precedens Nejvyššího soudu z roku 1973 známý jako Roe versus Wade, který stanovil federální právo na ukončení těhotenství zhruba do jeho 24. týdne.


Patice konzervativních členů devítičlenného soudu v červnu 2022 vrátila regulaci potratů do rukou amerických států: 15 států americké Unie již od té doby interrupci zakázalo a v dalších byla přísně omezena.

Nejvyšší soud USA dočasně ponechal minulý týden v platnosti federální pravidla týkající se používání potratové pilulky, která se v USA používá na více než polovinu interrupcí. Nejvyšší soud tak dočasně zrušil omezení zavedená nižšími soudy a ponechal si čas na důkladnější zvážení dalších kroků v této kauze.

Jistým pozitivem v této situaci zůstává fakt, že během soudního procesu si lidé mohou léčivo v obchodech nadále koupit. Pokud se budeme bavit o konkrétních číslech, pilulku mifepriston, o které se jednalo a o níž jsme taktéž informovali, použilo k vyvolání potratu pět milionů žen v USA.

Domů
Sdílet
Diskuse