Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
9. května 2023 15:32
Čas čtení 1:32

V Česku roste počet dětí s rizikem závislosti na sociálních sítích. Otestuj si, jak jsi na tom ty

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku roste počet dětí s rizikem závislosti na sociálních sítích. Otestuj si, jak jsi na tom ty
Zdroj: Pexels/volně k užití

Ukázala to mezinárodní studie HBSC (Health Behaviour in School-Aged Children).

V Česku vzrostl za poslední čtyři roky podíl dětí mezi 11 až 15 lety, které mohou být závislé na sociálních sítích. Mezi takzvané problematické uživatele sociálních sítí patří 8 % mladých lidí ve věku 11 až 15 let. Je to o tři procentní body více, než kolik jich v Česku odhalila mezinárodní studie HBSC (Health Behaviour in School-Aged Children) při posledním republikovém sběru dat v roce 2018.

Sociálním sítím dominují dívky, počítačovým hrám chlapci

Každý dvanáctý český školák ve věku 11–15 let (přesně 8,3 %) patří do kategorie takzvaných problematických uživatelů sociálních sítí. Jde o mladé lidi, kteří se neúspěšně pokoušejí omezit čas strávený na sítích, zanedbávají své koníčky, lžou svému okolí o množství času stráveného na sítích nebo se kvůli němu dostávají do konfliktu s rodiči či kamarády. 

4. srpna 2022 6:00 Čas čtení 6:33 Každé desáté dítě v Česku se poškozuje. Sociální sítě tvoří mezi dospívajícími kult krásy Každé desáté dítě v Česku se poškozuje. Sociální sítě tvoří mezi dospívajícími kult krásy

Mezi problematickými i intenzivními uživateli sociálních sítí jsou více zastoupeny dívky. Počty problematických uživatelek se skokově zvyšují mezi 11. a 13. rokem života, tedy v okamžiku, kdy dívky přecházejí na 2. stupeň základní školy. U chlapců studie zase potvrdila jinou oblast, ve které dominují. Jde o hraní počítačových her, kterému se každý den věnuje 48 procent českých chlapců. 

Problematické užívání sociálních sítí se podle autorů studie může pojit například s vyšším rizikem depresí, podrážděností, pocity skleslosti nebo osamělostí. Hrozí také horší stravovací návyky, nižší kvalita spánku, chatrnější sociální vztahy s vrstevníky či zvýšené riziko užívání návykových látek. 

S rizikovými jevy je spojeno i problematické hraní počítačových her. Hrozí opět vyšší riziko depresí, pocitů osamělosti, skleslosti či emocionálních problémů, horší spánkové návyky nebo více sezení a méně pohybu.

15. října 2022 6:00 Čas čtení 5:10 Děti sport potřebují. Chtějí mít pohyb, kontakt a zažít pocit úspěchu, říká Tomáš Perič z FTVS Děti sport potřebují. Chtějí mít pohyb, kontakt a zažít pocit úspěchu, říká Tomáš Perič z FTVS

„Na zjištěná data lze nahlížet i obráceně – 92 % dětí výrazný problém nemá. Zároveň platí, že upozorněním na potenciální problém u malé části dětské populace nechceme užívání sociálních sítí démonizovat. Výsledky nejnovějšího výzkumu totiž v zásadě potvrzují naše předcházející zjištění: sociální sítě a elektronická média jsou zcela přirozeným nástrojem, který k naší nejmladší generaci neodmyslitelně patří a do značné míry ovlivňuje jejich úspěch v kolektivu a životní spokojenost,“uvedl vedoucí výzkumného týmu studie HBSC Michal Kalman.

Webová stránka Zdraví generace nabízí interaktivní dotazník, pomocí kterého můžeš zjistit, zda máš problém se sociálními sítěmi a online světem. 

Bez rizika ale není ani „abstinence“. Neuživatelé vnímají nižší sebeúčinnost, reportují lehce vyšší riziko depresivních stavů a také nižší úroveň pohybové aktivity. Naproti tomu neuživatelé v menší míře konzumují návykové látky a stávají se v menší míře oběťmi (kyber)šikany.

Domů
Sdílet
Diskuse