Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ivan Koribanič
13. května 2023 v 16:39
Čas čtení 1:03

„Je to šílenství!“ Rusové zuří kvůli polskému záměru přejmenovat Kaliningrad

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Je to šílenství!“ Rusové zuří kvůli polskému záměru přejmenovat Kaliningrad
Zdroj: Wiki Commons/A.Savin

Kaliningrad získal svůj aktuální název v roce 1946 po bolševickém revolucionáři Kalininovi. Polsko s tím chce skoncovat a vrátit se k historickému názvu.

Polská Komise pro standardizaci zahraničních názvů nechce, aby v jejich názvosloví nadále existoval ruský Kaliningrad, upozornil Euractive. Zaveden by měl být staronový název Královec, polsky Królewiec.

Na návrh už stihl zareagovat i Kreml. „Tohle už není ani rusofobie. Co se děje v Polsku, jsou procesy hraničící se šílenstvím,“ řekl mluvčí Dmitrij Peskov.

Nesouhlas vyjádřil i bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medveděv. „Pokud se Polákům název Kaliningrad nelíbí, Polsko by mělo své názvy ulic, které kdysi okupovali Němci, nahradit německými jmény.“

Medveděv narážel na historický kontext, který je pro Poláky hlavním motivem při změně názvu Kaliningrad. Toto město ležící na pobřeží Pobaltského moře mezi Litvou a Polskem připadlo Sovětskému svazu v roce 1945 po postupimské konferenci.

Město změnilo název až o rok později. Königsberg (Královec) přejmenovali na Kaliningrad na počest bolševického revolucionáře Michaila Ivanoviče Kalinina v roce 1946. Kalinin byl svého času jedním z lidí, kteří nařídili popravu 21 tisíc polských vojenských vězňů.

24. května 2024 v 8:00 Čas čtení 4:36 Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu

Kromě toho se Kalinin podílel také na válečném zločinu vraždy polských důstojníků v katyňském lese. Samotný název města Kaliningrad je podle polské komise umělý a nesouvisí ani s historií města, ani s regionem, kde se nachází.

Jako třetí reagoval na možnou změnu názvu města také ruský velvyslanec v Polsku Sergej Andrejev. Podle něj se podobné pokusy objevily i v minulosti. Někteří polští politici používali původní název města Królewiec i přesto, že se nejednalo o oficiální název. „Z praktického hlediska se tedy nic nemění,“ řekl.


Název Královec (polsky Królewiec) pochází ze 13. století, kdy byl městu přidělen po založení. Zásluhu na tom má křižácký Řád německých rytířů, kterým území dlouhá léta patřilo.

Domů
Sdílet
Diskuse