Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
16. května 2023 8:00
Čas čtení 1:03

Zpráva Amnesty: Loni bylo ve světě provedeno nejvíce poprav od roku 2017. Smutný žebříček vede Čína

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zpráva Amnesty: Loni bylo ve světě provedeno nejvíce poprav od roku 2017. Smutný žebříček vede Čína
Zdroj: Unsplash/Bill Oxford

Až 883 oficiálně zaznamenaných poprav uskutečnili loni ve světě, což je nejvíce od roku 2017. Vyplývá to z nejnovější zprávy mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International, kterou zveřejnili v úterý, informuje TASR s odvoláním na agenturu AFP.

Zpráva Amnesty o trestu smrti v této souvislosti zvláště kritizuje Blízký východ a severní Afriku. Počty z roku 2022 znamenají v případě 20 zemí, které jsou známy udělováním trestu smrti, až 53procentní nárůst za uplynulých 12 měsíců, upozornila organizace.

5. května 2023 20:05 Čas čtení 1:26 Evropská země chce opět zavést trest smrti. Reaguje na aktuální události Evropská země chce opět zavést trest smrti. Reaguje na aktuální události

Do těchto počtů nejsou zahrnuty „tisíce“ vězňů, které potají popravila Čína, je v nich však započtena „ohromující“ poprava 81 lidí během jediného dne v Saúdské Arábii, cituje TASR AFP. V čele nelichotivého žebříčku v počtech poprav je podle všeho Čína; za ní následuje Írán (576), Saúdská Arábie (196, nejvyšší počet poprav v zemi za uplynulých 30 let), Egypt (24) a Spojené státy (18).

Trest smrti se také ve velkém vykonává v Severní Koreji a ve Vietnamu, podobně jako v Číně však zůstávají tyto počty „zahaleny rouškou tajemství“, uvádí se ve výroční zprávě Amnesty. Organizace v dokumentu také upozornila, že počty poprav výrazně stoupají v Saúdské Arábii, Íránu a Egyptě.

Jedním z faktorů v tomto nárůstu je oficiální pronásledování disentu, zhruba 40 procent všech zaznamenaných poprav se však odehrálo v souvislosti s přestupky spojenými s drogovou trestnou činností: například 11 takových poprav v Singapuru, cituje TASR AFP. Prakticky to znamená porušení mezinárodního humanitárního práva, které umožňuje popravy jedině v případě zločinů týkajících se úmyslného zabíjení, upozornila ve zprávě Amnesty.

30. listopadu 2022 10:00 Čas čtení 5:33 Velma Barfield zavraždila nejméně 6 osob. Jako první ženě v historii USA jí byl udělen obnovený trest smrti Velma Barfield zavraždila nejméně 6 osob. Jako první ženě v historii USA jí byl udělen obnovený trest smrti

„Je načase, aby vlády a OSN zvýšily tlak na ty, kteří jsou zodpovědní za toto očividné porušování lidských práv, a zajistili zavedení mezinárodních záruk,“ uvedla generální ředitelka organizace Agnes Callamard.

„Záblesk naděje“ organizace zaznamenala v šesti zemích, které během uplynulého roku částečně nebo úplně upustily od trestu smrti: Středoafrická republika, Rovníková Guinea, Kazachstán, Papua Nová Guinea, Sierra Leone a Zambie.

6. září 2021 6:36 Čas čtení 0:36 29letý mladík propašoval do Malajsie 300 gramů marihuany. Kualalumpurský soud ho odsoudil k smrti oběšením 29letý mladík propašoval do Malajsie 300 gramů marihuany. Kualalumpurský soud ho odsoudil k smrti oběšením
Domů
Sdílet
Diskuse