Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
5. května 2023 20:05
Čas čtení 1:26

Evropská země chce opět zavést trest smrti. Reaguje na aktuální události

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Evropská země chce opět zavést trest smrti. Reaguje na aktuální události
Zdroj: TASR/AP

Srbský prezident Aleksandar Vučić v pátek prohlásil, že spustí rozsáhlý plán na odzbrojení s cílem odstranit ze země statisíce střelných zbraní. Reaguje na dva tragické případy střelby v zemi v posledních dvou dnech.

Srbský prezident Aleksandar Vučić v pátek premiérce Aně Brnabić navrhl opětovné zavedení trestu smrti v souvislosti se dvěma masovými střelbami, které si v Srbsku za dva dny vyžádaly 17 obětí a 20 zraněných, uvedl zpravodajský web Danas.rs. Vučić to řekl na páteční mimořádné tiskové konferenci po další střelbě u města Mladenovac. Informuje o tom TASR.

Trest smrti má jen jediná evropská země

„Dnes ráno jsem premiérce navrhl, abychom se vrátili k trestu smrti. Oni jsou však proti tomu, protože bychom vedle Běloruska byli jediní v Evropě,“ podotkl Vučić s tím, že předtím se i on vyslovil proti trestu smrti, čehož nyní „trpce litoval“.

Při střelbě, ke které došlo ve čtvrtek krátce před půlnocí u města Mladenovac v obcích Dubona a Šepšin, zahynulo osm osob, z toho nejmladší oběti bylo pouhých 15 let, informovala tamní média. Zranění utrpělo 14 lidí, přičemž stav nejméně dvou z nich je kritický.

Pachatel (21) se pokusil utéct; unesl dokonce taxikáře, kterého přinutil, aby ho odvezl do domu jeho strýce u města Kragujevac, kde ho policie po několika hodinách i zadržela.

Během výslechu opakovaně deklaroval, že motivem jeho činu bylo „znevažování“, což několikrát zopakoval, avšak bez uvedení konkrétních podrobností.

Vučić na páteční tiskové konferenci uvedl také to, že pachatel měl v době útoku na sobě tričko s nacistickým motivem.

Srbský prezident zároveň prohlásil, že v souvislosti s nejnovějšími incidenty je v zemi třeba zavést opatření, která přinesou výsledky. Ohlásil mimo jiné nasazení 1200 dalších policistů na školách, zajištění větší bezpečnosti ve vzdělávacích zařízeních, konfiskaci zbraní a obrovské pokuty. Tamnímu ministerstvu vnitra zároveň nařídil, aby všechny osoby, které mají zbraně v nelegálním držení, je během následujícího měsíce předaly, v opačném případě budou následovat „brutální sankce“.

9. října 2023 6:00 Čas čtení 3:52 Oko za oko, zub za zub. Poslední trest smrti byl v Československu vykonán před 34 lety Oko za oko, zub za zub. Poslední trest smrti byl v Československu vykonán před 34 lety

V Srbsku je ode dneška až do neděle v platnosti státní smutek v souvislosti s první masovou střelbou, ke které došlo na základní škole v centru Bělehradu. Náctiletý žák školy Kosta K. tam zastřelil osm spolužáků, sedm dívek a jednoho chlapce, a zranil dalších šest dětí a učitelku. Jako motiv svého činu policii uvedl, že byl ze strany spolužáků vystaven šikanování.

Černohorský premiér Dritan Abazović mezitím v pátek uvedl, že jeho země v souvislosti s událostmi v Srbsku vyhlásí na neděli den státního smutku.

Domů
Sdílet
Diskuse