Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
24. května 2023 15:31
Čas čtení 0:37

V novodobém otroctví žije 50 milionů lidí, ukazuje nová studie

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V novodobém otroctví žije 50 milionů lidí, ukazuje nová studie
Zdroj: Pexels

Fenomén novodobého otroctví se za posledních pět let znatelně rozšířil. Podle nejnovější studie se týká 50 milionů obyvatel. Oproti předchozím šetřením se jejich počet zvýšil o pětinu.

Nejrozšířenější je novodobé otroctví v Severní Koreji, kde takto žije 104 lidí na 1000 obyvatel. Hned v závěsu za Severní Koreou je Eritrea s 90 novodobými otroky na 1000 obyvatel. „Tyto země sdílejí některé politické, sociální a ekonomické charakteristiky, včetně omezené ochrany občanských svobod a lidských práv,“uvádí studie.

12. června 2023 9:30 Čas čtení 4:18 Kouřit ještě nesmí, ale dřít na tabákových plantážích ano. Co všechno máš z dětské práce? Kouřit ještě nesmí, ale dřít na tabákových plantážích ano. Co všechno máš z dětské práce?

Studie, která byla zveřejněna ve středu ve Velké Británii, poukazuje na vzrůstající trend novodobého otroctví. Podle výzkumu se na tomto trendu podílí především rostoucí a složitější ozbrojené konflikty, rozsáhlé zhoršování životního prostředí a důsledky pandemie COVID-19. Na svém webu to uvádí Deutsche Welle. Před pěti lety byl počet lidí, kteří se řadili mezi takzvané novodobé otroky, o 10 milionů nižší. 

Moderní otroctví definoval server Walk Free, který se studií přišel, jako soubor specifických právních pojmů, jenž zahrnuje nucené práce, dluhové otroctví, nucené sňatky nebo obchodování s lidmi. Kromě výše zmíněných zemí se na žebříčku deseti nejproblematičtějších zemí nachází například Mauricius, Saúdská Arábie, Turecko, Spojené arabské emiráty nebo Kuvajt. 

Domů
Sdílet
Diskuse