Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
1. června 2023 12:41
Čas čtení 0:53

Rada Evropské unie se rozhodla přistoupit k Istanbulské úmluvě. Česko ji projedná

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rada Evropské unie se rozhodla přistoupit k Istanbulské úmluvě. Česko ji projedná
Zdroj: Unsplash/ALEXANDRE LALLEMAND/volně k užití

Istanbulská úmluva je nástrojem prevence a potírání násilí na ženách. Platná bude po celé Evropské unii.

Rada EU ve čtvrtek odsouhlasila přistoupení Unie k Istanbulské úmluvě. Před třemi týdny její ratifikaci odsouhlasil Evropský parlament. Závazná se stane pouze v záležitostech, ve kterých má EU pravomoci. Česká republika o přistoupení k úmluvě bude jednat v polovině tohoto měsíce. Rada EU o tom informovala na svých stránkách.

1. června 2023 10:02 Čas čtení 3:21 Sledovali jsme Sněmovnu: „Manželství není právo, také nemám právo být fotbalistou FC Barcelona,“ řekl lidovec Výborný Sledovali jsme Sněmovnu: „Manželství není právo, také nemám právo být fotbalistou FC Barcelona,“ řekl lidovec Výborný

„Úmluva se stane závaznou pouze v záležitostech, ve kterých má EU pravomoci, tedy například v azylových otázkách, v justiční spolupráci nebo se na ni mohou odvolávat zaměstnanci unijních institucí. Násilí na ženách včetně domácího násilí je v rozporu s evropskými hodnotami i mravními základy naší společnosti. Istanbulská úmluva nám dává příležitost se za ně postavit,“ napsal na Twitter ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák.

Rozhodnutí Rady EU je prvním mezinárodním nástrojem pokrývajícím násilí na ženách, včetně těch nezletilých. Istanbulská úmluva vstoupila v platnost v dubnu roku 2014 a Evropská unie ji podepsala o tři roky později.

Dokument představuje právní prevenci na ochranu žen před domácím násilím v různých formách. Patří do něj například poskytování podpůrných služeb, opatření na podporu obětí i zvyšování povědomí o násilí na ženách.

Domů
Sdílet
Diskuse