Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Veronika Dlesková
10. května 2023 14:55
Čas čtení 0:54

Evropský parlament schválil celoevropskou ratifikaci Istanbulské úmluvy. Platit tak začne i v Česku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Evropský parlament schválil celoevropskou ratifikaci Istanbulské úmluvy. Platit tak začne i v Česku
Zdroj: Pexels

Europarlament ratifikoval Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách. Platit tak začne ve všech státech, kde má Evropská unie kompetence. Česko je jednou ze šesti zemí, které ji dosud nepřijaly.

Současná vláda doposud otálela s přijetím takzvané Istanbulské úmluvy. Ve středu ale Evropský parlament rozhodl o její ratifikaci ve všech zemích, kde má Evropská unie kompetence. To je možné díky posudku Soudního dvora Evropské unie z roku 2021, který rozhodl, že úmluva může být přijata celoevropsky i v případě, že mezi členskými státy nebude panovat jednotný souhlas. 

Česká republika přijala Istanbulskou úmluvu již v roce 2016, její ratifikaci ale stále odkládá. Přestože je tedy podepsaná, její znění nevešlo v platnost. Ratifikací Istanbulské úmluvy by se Česko zavázalo k odstranění veškerých forem diskriminace páchaných na ženách. Kromě Česka s ratifikací otálejí také Bulharsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva a Slovensko.

„Různá právní ochrana obětí sexualizovaného a domácího násilí u nás již samozřejmě platí, nicméně ratifikováním deklarujeme, že si stojíme za tím, že je třeba obětem pomáhat a zejména zaplatit další péči o ně, nejen násilí vyšetřovat a trestat,“uvedla advokátka Lucie Hrdá. 

5. února 2022 11:30 Čas čtení 5:22 Istanbulská úmluva: Proč vzbuzuje takové vášně a co by její ratifikace znamenala, vysvětluje advokátka Lucie Hrdá Istanbulská úmluva: Proč vzbuzuje takové vášně a co by její ratifikace znamenala, vysvětluje advokátka Lucie Hrdá

Ratifikace Istanbulské úmluvy by mimo jiné umožnila finanční zajištění celostátních linek podpory pro pomoc znásilněným a pro pomoc obětem domácího násilí. Česko doposud s přijetím úmluvy otálelo, teď ji ale bude vláda nucena ratifikovat. Co si o Istanbulské úmluvě myslí čeští poslanci a poslankyně, zjistíš v tomto videu

12. února 2023 10:30 Čas čtení 0:42 Kdy Česko ratifikuje Istanbulskou úmluvu? Zeptali jsme se poslanců a poslankyň ve Sněmovně (Video) Kdy Česko ratifikuje Istanbulskou úmluvu? Zeptali jsme se poslanců a poslankyň ve Sněmovně (Video)
Domů
Sdílet
Diskuse