Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
24. května 2023 12:48
Čas čtení 1:02

Blýská se na lepší časy? Vláda možná dá kladné stanovisko k ratifikaci Istanbulské úmluvy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Blýská se na lepší časy? Vláda možná dá kladné stanovisko k ratifikaci Istanbulské úmluvy
Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Vláda by mohla podle zjištění serveru iROZHLAS dát kladné stanovisko k ratifikaci Istanbulské úmluvy.

Deset z 18 členů vlády, které iRozhlas oslovil, se vyjádřilo tak, že dá k ratifikaci kladné stanovisko. Úmluvu by přitom mohla vláda projednat již příští týden.

„Jednoznačně pro ratifikaci úmluvy“ ze strany EU i České republiky se za Piráty vyslovil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Návrh by také podle zjištění serveru měli podpořit ministři z TOP 09 a STAN. Pro by mělo být i ministerstvo kultury v čele s Martinem Baxou, byť zbylí ministři z ODS (ministr dopravy Martin Kupka, ministr financí Zbyněk Stanjura a ministr spravedlnosti Pavel Blažek) se vyjádření zdrželi.

Proti se naopak vyslovili ministr zemědělství Zdeněk Nekula a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL. 

Česká ženská lobby: Je nejvyšší čas

Ředitelka České ženské lobby Hana Stelzerová vyjádřila naději, že vláda posune ratifikaci do Poslanecké sněmovny. „Po všech těch letech otálení a dezinformací se zda, že vláda chápe, že jde o lidskoprávní dokument na ochranu obětí násilí,“ uvedla pro Refresher.

„Je načase přijmout úmluvu a začít ji naplňovat,“ dodala Stelzerová s tím, že se proto ve středu chystají společně s dalšími organizacemi ratifikaci podpořit na shromáždění Hlas proti násilí, kde vystoupí celá řada odbornic a odborníků. Chybět nebudou ani kulturní vystoupení.

Akce začíná v 18 hodin na náměstí Václava Havla (piazzetta Národního divadla). „Úmluvu dosud přijalo 37 států Rady Evropy, včetně 21 států EU. ČR je jedna z posledních 6 zemí EU, které tuto lidskoprávní úmluvu doposud nepřijaly. Podpořme přijetí Úmluvy proti násilí, ať je doma i venku slyšet, že Česko je zemí, která chce zastavit násilí ve společnosti,“ uvádí organizátoři a organizátorky shromáždění.

Domů
Sdílet
Diskuse