Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
1. června 2023 10:02
Čas čtení 3:21

Sledovali jsme Sněmovnu: „Manželství není právo, také nemám právo být fotbalistou FC Barcelona,“ řekl lidovec Výborný

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sledovali jsme Sněmovnu: „Manželství není právo, také nemám právo být fotbalistou FC Barcelona,“ řekl lidovec Výborný
Zdroj: Pexels/Brett Sayles

Živý přenos projednávání zákona umožňujícího sňatky stejnopohlavním párům. Vybrali jsme ty nejzajímavější citace z poslanecké diskuse. Jednání bylo přerušeno, k bodu programu by se mohli poslanci a poslankyně vrátit zítra.

Poslanci a poslankyně ve čtvrtek pokračují v jednání o manželství pro stejnopohlavní páry. Po projednání této novely občanského zákoníku je na programu také první čtení předlohy druhé skupiny zákonodárců, které by naopak mělo změnit ústavu a zakotvit v ní manželství výhradně jako svazek muže a ženy.

Celé jednání sledujeme živě v online přenosu. 

12:15 – Poslanci nyní řeší pevný bod programu. 

11:55 – Vojtěch Munzar (ODS): „Manželství pro mě zůstává výlučným svazkem muže a ženy, je to něco výjimečného. Tímto názorem ale neupírám právo s někým žít, ať si každý žije, s kým chce. Všichni pamatujeme debatu ohledně registrovaného partnerství. Tehdy se říkalo, že právě to je cílem. (...) Homofobie je pouze nálepka, kterou používají aktivisté pro názory, které jsou pro ně nepohodlné. Pravý význam manželství je zabezpečení pokračování rodu,“ řekl Munzar.

11:55 – Renáta Zajíčková (ODS):„Homosexuální páry a hetero jsou rozdílní ne v tom, že jedni milují více, ale v tom, že jeden pár je biologicky schopný mít dítě a druhý ne – a, prosím, buďme fér a nepopírejme to,“ uvedla Zajíčková.

17. dubna 2024 14:00 Čas čtení 4:25 Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí

11:28 – Marek Výborný (KDU): „Nemyslím si, že se vede debata o právech, ale o hodnotách. Manželství není právem. Já taky nemám právo být fotbalistou FC Barcelona,“ uvedl Výborný.


11:27 – Jarmila Levko (STAN): „Ženy si v našich končinách vybojovaly volební právo a i dříve část mužů říkala, že by jej neměly mít. Manželství pro všechny neublíží nikomu a pomůže části společnosti cítit se rovnocenně. Ti lidé a rodiny už tak žijí a žít budou, jenom se to legalizuje,“ uvedla Levko.

11:09 – Romana Bělohlávková (KDU-ČSL): „Stojím tu s vámi jako heterosexuální žena, šťastně vdaná, matka třech dětí a i já mám svoje práva. Přirozený řád světa je něco, co mě svým způsobem uklidňuje, protože, a vy to víte, toto je pouze další krok na cestě, která má relativizovat naši západní civilizaci. Před patnácti lety říkali, že na manželství ani nepomýšlí, a dnes jsme tady. Za patnáct let budou chtít zákon umožňující polyamorii a možná to za dalších patnáct let půjde zase dál.“

10:56 – Nina Nováková (KDU-ČSL): „Před dvaceti lety říkali někteří o registrovaném partnerství, že jim to bude stačit. Kdyby na začátku nebyl muž a žena a oni mají přirozenou dispozici založit rodinu tím nejpřirozenějším způsobem bez jakéhokoliv zásahu státu. Pokud je příroda na jejich straně a podaří se jim pokračování rodu zajistit a stanou se rodiči. Pár homosexuálů může být dobrými rodiči, ale nemůžou nabídnout to, co heterosexuální rodiče, protože tento pár s sebou nese rodovou historii, a to je nesmírně důležité,“ řekla Nováková.

18. března 2024 14:01 Čas čtení 7:35 „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy

10:54 – Jan Berki (STAN): „Budete se dnes rozhodovat, jestli přijmete normu, která umožní mně a nejen mně cítit se jako plnohodnotný člen společnosti,“ řekl Berki.

10:52 – Martin Major (ODS): „Stejnopohlavní páry, kterých si já osobně velmi vážím, mohou přece všechny výhody, které vyplývají z institutu manželství, získat i jinou legislativní formou. Nezkoušejme pojem manželství silou přetvarovat,“ řekl Major.

10:28 – Karel Haas (ODS): „Jsem jednoznačně proti návrhu. Za prvé z hodnotových důvodů a za druhé z právních, ty hodnotové jsou pro mě ale důležitější. Hodnotové důvody mám čtyři. Jsem proti, protože se snažím mít úctu k naší historii. Manželství je staré tisíce let. Manželství v současném pojetí určené k reprodukci lidského rodu a případné manželství stejnopohlavních páru popírají biologickou realitu světa,“ uvedl Haas. 

10:23 – Martin Exner (STAN):„Není tajemství, že Rusko podporuje tyto kulturní války s cílem rozdělit společnost,“ řekl Starosta. 


10:19 – Zdeněk Kettner (SPD): „Co nám brání, abychom tento zákon novelizovali? Abychom upravili zákon tak, že upravíme diskriminační části, které vadí?“ říká poslanec. „Navrhněme i nový název, který je příjemnější sluchu a nebude vyvolávat emoce. S tím nemáme problémy. Máme problémy s adopcí dětí,“ pokračuje politik s tématem, které tento zákon vůbec neřeší. Podle něj poslanci ale přesto zamítnou tento zákon. 

10:17 – Hayato Okamura (KDU-ČSL): „Manželství jako svazek muže a ženy je přesvědčením většiny lidstva. Na většině planety je přesvědčení, že je to svazek muže a ženy,“ chopil se slova lidovec. „Jsou příklady i z umění. Vzpomeňme si na Romea a Julii. Formují základ naší civilizace.“

5. prosince 2023 6:00 Čas čtení 9:55 „Homofobní politici jednou odejdou a zůstaneme my. Kvůli šikaně je ze mě stydlín,“ říká spisovatel Marek Torčík „Homofobní politici jednou odejdou a zůstaneme my. Kvůli šikaně je ze mě stydlín,“ říká spisovatel Marek Torčík

10:08 – Klára Kocmanová (Piráti):„O stejnopohlavních párech se často mluví jako o nějaké abstraktní skupině. Ráda bych se nyní podělila o příběh reálných lidí. Hana a Adéla společně od mala vychovávaly dvě malé děti. Adéla v únoru tohoto roku v nemocnici v Motole zemřela. Hana jako nebiologická matka, která se o své děti celý život starala, byla nucena vedle umírání své partnerky řešit ještě něco tak strašného, jako je to, co bude s jejími dětmi. Před státem k nim totiž nemá žádná práva i přesto, že je vychovávala,“ řekla Kocmanová ve své úvodní řeči. 

10:07 – Michal Zuna (TOP 09): „Nemůžu uvěřit tomu, že stále žijeme v době, kdy všichni lidé nemají stejná práva. Tato část společnosti mohla být vyřešena už v roce 2006, ale všichni víme, že registrace a manželství jsou úplně odlišné.“

10:00 – Slova se ujala poslankyně Michaela Šebelová (STAN): „Mám jednovaječná dvojčata a jedno z nich je gay... Když si najdou životního partnera, tak jeden z nich bude moci uzavřít trvalý svazek. Ten druhý ne... Dnes máme Mezinárodní den dětí. Chci, abychom mysleli na práva všech dětí,“ řekla ve své úvodní řeči.

Domů
Sdílet
Diskuse