Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
6. června 2023 14:00
Čas čtení 0:42

Hodina práce v Česku je dvanáctá nejnižší v EU. Stojí 400 korun

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Hodina práce v Česku je dvanáctá nejnižší v EU. Stojí 400 korun
Zdroj: Pexels/Rodolfo Quirós

V evropském srovnání patří ČR stále mezi nízkonákladové země.

Takzvaný mzdový náklad netvoří pouze hrubá mzda, ale i povinné pojistné a případně další náklady, například zaškolení zaměstnanců či zaměstnankyň. Jak vyplývá z čerstvých dat Českého statistického úřadu (ČSÚ), tyto náklady práce v Česku dosahují zhruba 400 korun na hodinu. Zároveň jsou 12. nejnižší v Evropské unii.

6. června 2023 11:15 Čas čtení 1:38 Průměrná mzda v Česku je 41 265 korun, reálně ale klesla. Podívej se, kolik berou sousedé ve tvém kraji Průměrná mzda v Česku je 41 265 korun, reálně ale klesla. Podívej se, kolik berou sousedé ve tvém kraji

„Stále patříme mezi nízkonákladové ekonomiky. To je zhruba polovina států Evropské unie, kde jsou náklady zaměstnance na hodinu práce do 500 korun,“ uvedl Dalibor Holý z odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Ve které zemi stojí hodina práce nejvíce a nejméně?

Náklady práce v Česku jsou na podobné úrovni, jako je Portugalsko a Estonsko. Nejnižší hodinové náklady práce jsou v Bulharsku, kde činí zhruba 200 korun. Naopak nejvyšší v EU jsou v Lucembursku, kde stojí zhruba 1250 korun.

Evropské srovnání celkových nákladů práce (Kč/h):

Evropské srovnání celkových nákladů práce (Kč/h).
Evropské srovnání celkových nákladů práce (Kč/h). Zdroj: Eurostat, výpočty ČSÚ

Podle představitelů ČSÚ se rozdíly v hodinových nákladech práce v zemích EU postupně snižují. Za posledních deset let byl nejvyšší růst v Bulharsku a Rumunsku, které jsou na konci žebříčku, v obou zemích se víc než zdvojnásobily. V Česku se za deset let zvýšily o 60 procent.

Domů
Sdílet
Diskuse