Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
7. června 2023 19:28
Čas čtení 1:31

Co přinese Jan Souček jako nový generální ředitel ČT? Zeptali jsme se mediálního analytika

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Novým generálním ředitelem České televize se po tříkolové volbě stal ředitel brněnského studia Jan Souček. V tajné volbě ho zvolilo 11 z 15 členů Rady ČT.

Rada ČT ve středu volila nového generálního ředitele České televize. Po třech kolech tajného hlasování se jím s jedenácti hlasy stal ředitel brněnského studia ČT Jan Souček. O průběhu jednání jsme informovali.

7. června 2023 16:22 Čas čtení 0:36 Novým ředitelem České televize se stal Jan Souček Novým ředitelem České televize se stal Jan Souček

Dosavadní ředitel Petr Dvořák skončil na druhém místě se čtyřmi hlasy. Na to, co výměna generálního ředitele znamená pro veřejnoprávní instituci a jaké změny Souček připravuje, jsme se zeptali novináře a mediálního analytika Filipa Rožánka. 

Sledovanost televize mezi mladými lidmi klesá. Proč by je mělo zajímat, kdo povede ČT? Má Souček potenciál tento trend zvrátit?

Sledovanost klasického televizního vysílání klesá všude na světě, je to technologická změna. Lidé se zkrátka přesouvají od naplánovaného programu k výběrovému sledování obsahu v době, kdy jim to vyhovuje. Česká televize těžko přitáhne mladé lidi zpátky v přesný čas k televiznímu programu, ale může jim nabídnout obsah na digitálních platformách, ať už původní tvorbu, nebo zpravodajství. Právě nestranné a nezávislé zpravodajství média, které není závislé ani na přáních inzerentů, ani není řízené vládou, by mělo být důležité pro všechny generace.

Jaké konkrétní změny cílil Souček ve své koncepci na mladou generaci?

Chce jí nabídnout nové projekty na iVysílání a oslovit by ji mohly také aktuální zahraniční pořady v hlavním vysílacím čase. Zcela modernizované by mělo být zpravodajství, pro které usiluje o moderní mobilní aplikaci, která by byla blízká mladým uživatelům.

Co dalšího můžeme od nového generálního ředitele očekávat?

Nový šéf televize uvažuje o změnách na sportovním kanálu, protože sportovní práva jsou čím dál dražší. Také by chtěl pročistit program od přílišného množství lifestylových pořadů. Zvažuje i návrat kanálu ČT3, protože v populaci bude přibývat seniorů a ti na rozdíl od mladých mají rádi klasické vysílání.

Jaký největší úkol Součka čeká a jak si podle Vás povede při jeho plnění?

Dojednat s politiky budoucí podobu financování České televize. Musí o tom být jasno nejpozději příští rok, protože finanční plánování v televizi má určitý rytmus, a musí vědět, jak na tom bude.

Jak vnímáte vyváženost Rady ČT v souvislosti s výsledkem volby?

Atmosféra volby byla při prezentaci projektu Petra Dvořáka hodně vyhrocená. V části věnované otázkám radních v podstatě jenom čelil útokům, bylo dost znát, že mu nechtějí „nic dát zadarmo“. Rozpolcenost rady naznačilo i nejednoznačné hlasování, které zlomila až pětačtyřicetiminutová pauza před třetím kolem. Asi se už nedozvíme, co některé radní přimělo změnit názor, protože volba byla tajná.

Domů
Sdílet
Diskuse