Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
8. června 2023 19:40
Čas čtení 0:51

Samici krokodýla z Kostariky se stalo něco dosud nevídaného. Vyskytla se u ní vlastnost, kterou mohla zdědit po dinosaurech

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Partenogeneze se může vyskytnout, když je daný druh na pokraji vyhynutí. Krokodýli mohli tuto vlastnost zdědit po svých vývojových předcích, čímž by se potvrdilo, že se partenogenezí mohli rozmnožovat i dinosauři.

V zoologické zahradě v Kostarice zaznamenali první případ, kdy samice krokodýla snesla vajíčko se zárodkem bez předchozího oplodnění. Tento jev známý jako partenogeneze byl již zaznamenán u ptáků, ryb a jiných druhů plazů.

Samice krokodýla dlouhohlavého ve věku 18 let snesla vejce v lednu 2018 v parku plazů v Kostarice. Plod uvnitř byl plně vyvinut, ale mrtvý, a proto se nevylíhl. Park samici získal jako dvouletou a neustále ji držel odděleně od jiných krokodýlů. Vědecký tým parku se proto spojil s doktorem Warrenem Boothem z univerzity v americkém státě Virginie.

Ten je specialistou na „panenské početí“, kterému se odborně říká partenogeneze. Jedná se o druh rozmnožování, při kterém embryo vzniká v těle matky bez přítomnosti samčí pohlavní buňky, píše vědecký časopis National Geographic.

Krokodýli mohli vlastnost zdědit po dinosaurech

Booth zjistil, že plod byl na 99,9 procenta geneticky identický s matkou, a tím potvrdil, že neměl otce. Tento objev ho nepřekvapil. „Můžeme to pozorovat u žraloků, ptáků, hadů a ještěrek a je to pozoruhodně běžné a rozšířené,“ uvedl. U krokodýlů zatím partenogeneze nebyla zpozorována, protože se lidé o takovou věc dosud nezajímali.

14. května 2024 11:30 Čas čtení 3:34 Jako když vám zemře člen rodiny: Psycholožka radí, jak se vyrovnat se ztrátou domácího mazlíčka. Pomůže čas i smuteční rituál Jako když vám zemře člen rodiny: Psycholožka radí, jak se vyrovnat se ztrátou domácího mazlíčka. Pomůže čas i smuteční rituál

Tento jev se může vyskytnout, když je daný druh na pokraji vyhynutí. Krokodýli tuto vlastnost mohli zdědit po svých vývojových předcích, čímž by se potvrdilo, že se partenogenezí mohli rozmnožovat i dinosauři.

krokodíl
Zdroj: Unsplash/thomascouillard
Domů
Sdílet
Diskuse