Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
15. června 2023 12:09
Čas čtení 1:28

Platforma pro online terapie v Česku spouští i psychiatrii. Klienti už nebudou muset na vyšetření čekat měsíce

Kategorie:
Zdraví
Uložit Uložené
Platforma pro online terapie v Česku spouští i psychiatrii. Klienti už nebudou muset na vyšetření čekat měsíce
Zdroj: Unsplash/Thought Catalog

Online psychoterapeutická platforma Hedepy nyní nově poskytuje kromě klasických terapeutických sezení i psychiatrické vyšetření. Reaguje na nedostatek psychiatrů v Česku. Ve středu oznámená služba dokáže klientům zajistit zdravotní péči do několika hodin.

Dle statistik Světové zdravotnické organizace žije s duševními poruchami, včetně závislostí, téměř miliarda lidí po celém světě. Kapacita zdravotnických institucí však zdaleka nestačí poptávce, průměrná čekací doba na psychiatrické vyšetření se nejen u nás pohybuje v řádu měsíců. Právě proto přišla Hedepy ve spolupráci s klinikou Unicare Medical s řešením v podobě rozvíjející se telemedicíny, tedy online léčby. Informace vychází z tiskové zprávy, kterou má redakce k dispozici.

13. června 2023 17:13 Čas čtení 3:10 „Proč bych si chodil užívat někam jinam, když mám doma tebe, říkal mi.“ Jesiku od dětství zneužíval vlastní otec (Hlubiny) „Proč bych si chodil užívat někam jinam, když mám doma tebe, říkal mi.“ Jesiku od dětství zneužíval vlastní otec (Hlubiny)

Diagnóza i léky do pár hodin

Nová služba vychází z přání klientů Hedepy i z problému nedostupnosti psychiatrické péče. Klientům zajistí diagnostické vyšetření včetně předepsání léků do několika hodin, namísto několikaměsíčního čekání. Psychiatrům pak poskytuje možnost flexibilní práce a efektivnější využití jejich kapacity, například tím, že nemusí dojíždět do ordinace.

„Na Hedepy se často setkáváme s tím, že by naši klienti psychoterapeutickou péči rádi spojili s tou psychiatrickou, její nedostupnost jim to však znemožňuje. Spuštěním online psychiatrie chceme lidem usnadnit cestu ke komplexní péči o duševní zdraví. Včasné poskytnutí kvalitní péče je pro člověka s duševními potížemi naprosto zásadní, Hedepy proto umožňuje propojení s kvalifikovaným odborníkem klidně hned druhý den,“ říká ke spuštění nové služby Lukáš Krčil, CEO a spoluzakladatel Hedepy.

Psychiatrické služby Hedepy poskytuje klientům starším 18 let, a to ve formě péče na přímou úhradu. První padesátiminutové sezení, během kterého lékař pacienta diagnostikuje, stojí 3200 korun a nelze ho zaplatit ze zdravotního pojištění. Princip funguje stejně jako online psychoterapie – klient si předem vybere z nabídky zapojených psychiatrů, zarezervuje si termín a v domluvený čas se přes videohovor připojí na sezení. 

Ještě před sezením je potřeba informovat o své zdravotní historii a vyplnit informovaný souhlas. Na schůzce je pak třeba prokázat se občanským průkazem k ověření totožnosti. 

15. června 2023 10:14 Čas čtení 1:09 Do Česka dorazí tropy. Teploty se vyšplhají až na 33 °C Do Česka dorazí tropy. Teploty se vyšplhají až na 33 °C

Online nelze léčit všechny duševní poruchy

Vědecké studie prokázaly, že telepsychiatrie, například u léčby deprese, funguje stejně efektivně jako sezení tváří v tvář. Na některé typy duševních poruch však online sezení není vhodné. „Například u pacientů potýkajících se s psychickými poruchami vedoucími ke zhoršení kognitivních funkcí, jako je vnímání či pozornost, je živý kontakt velmi důležitý, s klienty s těmito problémy proto odborníci na platformě pracovat nebudou,“ osvětluje metodiku nové služby MUDr. Ondřej Masner působící na klinice Unicare Medical. Celý seznam problémů, jejichž léčba online není vhodná, a další informace naleznete zde.

Domů
Sdílet
Diskuse