Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Kateřina Viková
15. června 2023 v 18:02
Čas čtení 0:47

Pylový semafor: Máš alergie? Podívej se, kde ti hrozí problémy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pylový semafor: Máš alergie? Podívej se, kde ti hrozí problémy
Zdroj: Pxhere/volně k užití

S alergií na pyl rostlin se potýká mnoho lidí po celém světě. Jeho množství v ovzduší ovlivňuje mnoho faktorů, které vyhodnocuje Český hydrometeorologický ústav v pylovém semaforu. Podívej se, co můžeš udělat, abys omezil*a otravné alergické projevy.

Alergie na pyl, která je spojena s obdobím květu rostlin, je v celosvětovém měřítku závažným problémem, počet pylových alergiků se navíc zvyšuje. Množství pylu v ovzduší ovlivňuje hlavně počasí, jedná se především o teplotu vzduchu, sluneční záření, vítr a srážky.

Aby ses mohl*a lépe orientovat v tom, kdy je pylu ve vzduchu hodně a kdy můžeš v klidu nechat kapesníčky doma, přišel ČHMÚ s pylovým semaforem. Na stránkách denně aktualizuje míru ohrožení výskytem pylu v ovzduší, kterou rozděluje na pět úrovní. 

Ve čtvrtek a v pátek platí v části Česka vysoká míra ohrožení pylem, ve zbytku střední nebo mírné ohrožení. 

pylový semafor
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Při vysoké a mimořádné míře ohrožení pylem odborníci z ČHMÚ doporučují omezit pobyt venku a fyzickou aktivitu (zejména u dětí), v autě pravidelně měnit pylové filtry a nejezdit s otevřenými okny. Pomoct může výplach nosu fyziologickým roztokem, osoby alergické na pyl trav by neměly kouřit, měly by se vyvarovat sekání trávy a používat brýle proti slunci.

mapa, pylový semafor, alergie
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Na množství pylu v ovzduší má vliv i změna klimatu. Oteplování ovlivňuje fenologický vývoj rostlin a tím prodlužuje období, během něhož rostliny produkují pyl. To má dopad na množství pylů v ovzduší v průběhu roku.

Pylovou předpověď na další dny nalezneš zde.

14. června 2023 v 14:05 Čas čtení 1:15 Majk Spirit napsal, že klimatická krize je „obrovitánský hoax“, pak se obhajoval. Jeho výroky komentuje expertka Majk Spirit napsal, že klimatická krize je „obrovitánský hoax“, pak se obhajoval. Jeho výroky komentuje expertka
Domů
Sdílet
Diskuse