Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová TASR
26. června 2023 13:44
Čas čtení 1:12

Tichý zabiják. Do třiceti let se minimálně zdvojnásobí počet cukrovkářů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tichý zabiják. Do třiceti let se minimálně zdvojnásobí počet cukrovkářů
Zdroj: Unsplash/Christopher Williams/volně k užití

Počet lidí s cukrovkou se do roku 2050 celosvětově více než zdvojnásobí na 1,3 miliardy. Tento trend bude způsoben strukturálním rasismem a rostoucí nerovností mezi zeměmi. Vyplývá to z nové studie zveřejněné minulý týden v časopise The Lancet.

Podle komplexní analýzy údajů shromážděných z celého světa se počet lidí trpících cukrovkou zvýší ve všech zemích světa. Informuje o tom TASR díky zprávě agentury AFP.

Odhaduje se, že v současné době trpí cukrovkou na celém světě 529 milionů lidí, přičemž 95 procent z nich má cukrovku 2. typu. Za necelých třicet let však tento počet dosáhne 1,3 miliardy, ukazuje studie.

19. června 2023 6:00 Čas čtení 3:34 České „zoomers“ i mileniály trápí drahé bydlení a život od výplaty k výplatě. V čem se mladé generace neshodnou? České „zoomers“ i mileniály trápí drahé bydlení a život od výplaty k výplatě. V čem se mladé generace neshodnou?

Cukrovka přitom patří mezi deset nejčastějších příčin úmrtí a invalidity. Více než polovina úmrtí a invalidity způsobených cukrovkou je způsobena vysokým indexem tělesné hmotnosti. Mezi další faktory patří strava, pohyb, kouření a užívání alkoholu.

Jednou z příčin je změna stravování

Liane Ong z amerického Institutu pro měření a hodnocení zdraví (IHME) a hlavní autorka jedné ze studií uvedla, že jedním z důvodů je změna stravování lidí. „V průběhu 30 let se různé země skutečně posunuly od tradičnějších stravovacích návyků – třeba od konzumace většího množství ovoce a zeleniny a zdravějších rostlin – k vysoce zpracovaným potravinám,“ uvedla Ong.

Autoři studie také odhadují, že do roku 2045 budou tři čtvrtiny diabetiků žít v zemích s nízkými nebo středními příjmy.

18. května 2023 8:30 Čas čtení 4:50 Nejbohatší země světa se projídají k záhubě. Spotřebu masa by mělo snížit i Česko, a to výrazně Nejbohatší země světa se projídají k záhubě. Spotřebu masa by mělo snížit i Česko, a to výrazně

Podle druhé studie zveřejněné v časopise The Lancet je však i v bohatých zemích, jako jsou Spojené státy, cukrovka téměř 1,5krát častější mezi menšinami – například Afroameričany, Hispánci, Asiaty nebo původními obyvateli.

„Rasistická politika, jako je rezidenční segregace, ovlivňuje místo, kde lidé žijí, a jejich přístup k dostatku zdravých potravin a zdravotní péče,“ uvedl spoluautor studie Leonard Egede z University of Wisconsin Health Sciences Center.

„Diabetes bude určující nemocí tohoto století,“ zmiňuje komentář

Problém má podle Ong spočívat především v tom, že „nevidí jediný zásah, který by to mohl napravit“. Řešení cukrovky tak bude vyžadovat dlouhodobé plánování, investice a pozornost zemí po celém světě, říká.

22. června 2023 15:33 Čas čtení 1:25 Aktivisté obsadili rypadlo v dole Bílina. „Vytěžené uhlí se nemusí použít jako zdroj energie v Česku,“ reaguje ministerstvo Aktivisté obsadili rypadlo v dole Bílina. „Vytěžené uhlí se nemusí použít jako zdroj energie v Česku,“ reaguje ministerstvo

„Diabetes bude určující nemocí tohoto století,“ uvádí se v komentáři časopisu Lancet. Svět podle něj nepochopil sociální povahu diabetu a podcenil rizika, která představuje.

Domů
Sdílet
Diskuse