Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
4. července 2023 12:47
Čas čtení 0:49

Maďarsko: Poslanci vládního Fideszu schválili ostře kritizovaný zákon

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Maďarsko: Poslanci vládního Fideszu schválili ostře kritizovaný zákon
Zdroj: Unsplash/Gabor Koszegi

Poslanci maďarského parlamentu z vládního bloku Fidesz-KDNP schválili v úterý návrh zákona o statutu pedagogů, který byl předložen pod názvem Nový kariérní postup učitelů. S odvoláním na server 24.hu o tom informuje zpravodaj TASR v Budapešti.

Server připomíná, že vláda zveřejnila 2. března návrh zákona o zvyšování mezd učitelů a o dalších otázkách týkajících se veřejného školství. Proti zákonu dlouhodobě protestovali učitelé, žáci i několik občanských sdružení.

Demokratický odborový svaz pedagogů (PDSZ) reagoval dopisem státnímu tajemníkovi ministerstva vnitra Zoltánu Maruzsovi, který je zodpovědný za veřejné vzdělávání. V něm upozornil, že návrh legislativy omezuje institucionální autonomii a povede ke ztrátě mnoha nabytých práv učitelů.

2. července 2023 18:27 Čas čtení 0:34 Orbán: Putin má situaci pevně pod kontrolou. Ukrajina již není suverénní zemí Orbán: Putin má situaci pevně pod kontrolou. Ukrajina již není suverénní zemí

Koncem března spustili učitelé petici, kterou naznačili, že v případě schválení zákona podají výpověď. Dosud petici podepsalo 5000 pedagogů. Po zveřejnění návrhu zákona vláda a odbory několikrát jednaly ve snaze dospět k dohodě, avšak bez úspěchu, píše 24.hu.

Ve smyslu schváleného zákona zaniká učitelům statut státních zaměstnanců. Školní rok lze prodloužit do 15. července. Učitelé musí odučit 24 hodin týdně, přičemž doposud byl rámec stanoven na 22–26 hodin, takže se najdou tací, pro které to znamená zvýšení počtu odučených hodin. Zaměstnavatel je povinen každoročně vyhodnocovat výkony učitelů podle zvláštních pravidel, což bude mít vliv na jejich měsíční plat. Učitelé budou moci být přeloženi do jiných institucí.

4. června 2023 8:44 Čas čtení 0:36 VIDEO: Maďarská vláda zveřejnila video zobrazující Ukrajinu bez Krymu, nyní čelí kritice VIDEO: Maďarská vláda zveřejnila video zobrazující Ukrajinu bez Krymu, nyní čelí kritice

Učitelé od loňského ledna protestovali proti situaci ve veřejném školství v Maďarsku a na ostatních demonstracích požadovali i stažení návrhu zákona, který podle nich omezuje svobodu projevu a pracovní práva pedagogů včetně jejich práva na stávku.

Domů
Sdílet
Diskuse