Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková
7. července 2023 v 14:05
Čas čtení 1:26

Klíšťata jsou mimořádně aktivní, pokud máš tyto příznaky, měl*a bys zpozornět

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Klíšťata jsou mimořádně aktivní, pokud máš tyto příznaky, měl*a bys zpozornět
Zdroj: Pexels

Klíšťata jsou letos oproti loňsku mimořádně aktivní a roste i počet těchto parazitů, kteří přenáší nemoci. Pokud tě kousne klíště, příznaky napoví, kdy je třeba navštívit lékaře.

Na klíšťata narazíš kromě lesa i v městských parcích, na trávnících a v zahradách, sezóna klíšťat se navíc díky teplým zimám bez mrazů stále prodlužuje. Tito drobní parazité jsou přenašeči chorob s rizikem závažného poškození zdraví, proto je třeba se proti nim účinně chránit a sledovat příznaky. 

4. července 2023 v 18:20 Čas čtení 0:37 Mapa: Vyraz ve státní svátek na houby. V těchto krajích rostou Mapa: Vyraz ve státní svátek na houby. V těchto krajích rostou

Drobný otok nebo zarudnutí je po přisátí klíštětem normální reakcí. Nicméně datum přisátí je dobré si poznamenat, nemoc se totiž může projevit až mnohem později.

Jaké nemoci klíšťata přenášejí a jak se projevují?

Klíšťata přenášejí celou řadu nemocí, nejčastější je lymská borelióza, která se vyskytuje asi 5× častěji než další nemoc v pořadí, tedy klíšťová encefalitida. Dle Státního zdravotní ústavu počty nakažených u obou onemocnění rok od roku stoupají.

Borelióza

Bakteriemi způsobujícími lymskou boreliózu je nakaženo přibližně 10–35 % klíšťat. Nakažené klíště může při sání krve přenést infekci na člověka. Asi u poloviny infekcí je prvotním příznakem výrazná rudá skvrna, která se vytvoří po několika dnech až týdnech obvykle v místě, kde bylo klíště zakousnuté (ale může být i kdekoliv jinde na těle). Vypadá jako terčík a od středu se postupně zvětšuje. Další příznaky, které se projevují po týdnu až po měsíci od kousnutí, připomínají chřipku. Objevují se bolesti v krku, bolesti hlavy a kloubů, únava a teplota. Borelióza může způsobit také červené až nafialovělé uzlíky na nose, ušním boltci, bradavce či šourku

Skvrna po kousnutí klíštětem, příznak boreliózy.
Skvrna po kousnutí klíštětem, příznak boreliózy. Zdroj: Wikipedia commons/James Gathany/volně k užití

Klíšťová encefalitida

Encefalitida je na rozdíl od boreliózy virové onemocnění. Pokud je klíště infikované, projeví se infekce mnohdy už po pár hodinách. Encefalitida, tedy zánět mozkových blan, se také projevuje únavou a teplotou, krutými bolestmi hlavy, světloplachostí a dalšími neurologickými příznaky, například poruchami hybnosti, řeči a podobně. Léčba proti původci nemoci bohužel neexistuje, pokud nemoc propukne, léčí se pouze její symptomy. Dobrou zprávou je, že proti tzv. „klíšťovce“ se lze očkovat a očkování má velmi vysokou účinnost – až 99 %.

3. července 2023 v 17:25 Čas čtení 1:45 Takto má vypadat homo „home office“ sapiens v roce 2100. Děsivá předpověď baví internet Takto má vypadat homo „home office“ sapiens v roce 2100. Děsivá předpověď baví internet

Existuje i celá řada dalších infekčních chorob, kterými je klíště schopné člověka infikovat, mezi ně patří například ehrlichióza, babézióza, bartonelóza, tularémie, ty však nejsou tak časté jako dvě výše zmíněné. 

Kromě příznaků je dobré vědět, jak moc jsou zrovna klíšťata aktivní, a podle toho se vybavit repelentem. Mapu aktivity klíšťat nalezneš zde. Momentálně platí vysoká aktivita těchto parazitů v celé České republice.

Domů
Sdílet
Diskuse