Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
13. července 2023 v 10:38
Čas čtení 0:48

Gorila v torontské zoo si vytvořila závislost na videích. Povolené už má jen dokumenty s Attenbouroughem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Gorila v torontské zoo si vytvořila závislost na videích. Povolené už má jen dokumenty s Attenbouroughem
Zdroj: Zoo Praha/Petr Hamerník

V zoologické zahradě v kanadském Torontu museli zavést neobvyklá opatření. U výběhu s gorilami nyní stojí cedule žádající návštěvníky a návštěvnice, aby opicím neukazovali fotky a videa na svých mobilních telefonech.

Cílem je omezit čas, který zvířata stráví u obrazovky. Tak zvaný screen time si hlídá řada lidí, nyní ale dojde i na gorily. „Mnoho návštěvníků našim gorilám na svých telefonech skutečně ukazuje různé fotky a videa,“ tvrdí ředitelka zoo Maria Franke.

Proč je nutné přístup goril k displejům omezit?

Vedoucí chovatelka Hollie Ross pak pro televizi uvedla, že cílem je, aby lidé mohli gorily pozorovat v co nejpřirozenějších podmínkách, s čímž se zírání do mobilů vůbec neslučuje. „Zkrátka jen chceme, aby gorily mohly být gorilami,“ řekla Ross. Fotky a videa na mobilech mohou podle Ross na zvířata působit rušivě a ovlivnit jejich chování a vztahy v rámci gorilí skupiny.

13. července 2023 v 9:25 Čas čtení 0:48 Vlny veder budou čím dál častější, tvrdí český vědec. Loni v jejich důsledku zemřelo 61 tisíc Evropanů Vlny veder budou čím dál častější, tvrdí český vědec. Loni v jejich důsledku zemřelo 61 tisíc Evropanů

U většiny goril zatím podobné změny nepozorují. Měli už ale jednu, sice ojedinělou, ale alarmující zkušenost. Čtrnáctiletý samec Nassir si totiž na digitálním obsahu již vybudoval jistou formu závislosti. Podle Ross je videi naprosto fascinován, a kdyby mohl, sledoval by je nepřetržitě.

Dokumenty s Attenboroughem mají gorily povolené

Podle vedení zoo však nemají primáti videa úplně zakázaná „Chceme si jen být jistí, že máme kontrolu nad obsahem. Je to podobné jako u dětí, také chcete, aby tam fungovala rodičovská kontrola,“ vysvětlila Ross s tím, že Nassirovi gorilí kolegové mohou sledovat například přírodopisné dokumenty Davida Attenbourougha. 

Domů
Sdílet
Diskuse