Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková
23. července 2023 19:00
Čas čtení 1:00

Až 15 procent dětí se sebepoškozuje. Linka bezpečí spouští preventivní kampaň a nabízí techniky, jak si ulevit jinak

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Až 15 procent dětí se sebepoškozuje. Linka bezpečí spouští preventivní kampaň a nabízí techniky, jak si ulevit jinak
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Duševní zdraví českých dětí se zhoršilo, častěji sahají k sebepoškozování jako k úlevě od smutku nebo stresu. Linka bezpečí proto spustila preventivní kampaň Zvládni 20, která pomáhá pacientům najít alternativní způsob úlevy.

Sebepoškozování je záměrné ubližování si. Mezi jeho nejčastější formy patří zraňování se žiletkou, řezání se do rukou a nohou, škrábání kůže do krve, štípání nebo pálení se zapalovačem. Jde o nezdravý způsob, jak se vyrovnávat s emočními problémy, jako jsou úzkost, smutek a deprese, nebo s jinými stresujícími situacemi. Na sebepoškozování vzniká závislost.

22. července 2023 17:36 Čas čtení 1:22 Koušeš si nehty? Vědci představili návod, jak se tohoto zlozvyku navždy zbavit Koušeš si nehty? Vědci představili návod, jak se tohoto zlozvyku navždy zbavit

Podle webu ČT24 řešila Linka bezpečí před šesti lety zhruba pět set hovorů, které se týkaly sebepoškozování. Loni to bylo už přes dva tisíce. V letošním roce to má být ještě více, ukazuje to půlroční srovnání. 

Největší chuť si ublížit většinou trvá 20–30 minut, poté slábne. Výzva Linky bezpečí #zvladni20 má lidi motivovat ke zvládnutí 20 minut, aniž by si ublížili. Představuje různé techniky, jak si pomoct, i rady pro ty, jejichž blízký si ubližuje.

Řešením jsou tzv. odkláněcí taktiky. Co to je?

Odborníci nabádají zejména k tomu, aby člověk dané chování neopakoval. Na konkrétní situace pak kampaň navrhuje různé možné úlevy od emočního vypětí. Pomoct může vykřičet se, zpívat nahlas nebo poslouchat hlasitou hudbu. Ulevit může i tanec, běh, cvičení či obecně fyzická aktivita, u které se člověk „vybije“. Může jí být i třeba bouchání do polštáře.

Další účinným klíčem k ventilaci může být napsat své pocity na papír, který pak můžeš roztrhat a zahodit, ale tzv. odkláněcích taktik je mnohem víc, některé pracují s dechem, jiné například se smysly. Najdeš je na webu Linky bezpečí.

V případě potřeby můžeš využít aplikaci Nepanikař nebo přímo napsat či zavolat na Linku bezpečí (116 111), je to anonymní a zdarma.

Domů
Sdílet
Diskuse