Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Adéla Ježková
29. července 2023 v 12:29
Čas čtení 0:44

Mapa komárů: Podívej se, kde hrozí největší riziko štípanců

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mapa komárů: Podívej se, kde hrozí největší riziko štípanců
Zdroj: Wiki Commons/Centers for Disease Control and Prevention's

Prohlédni si nejnovější index aktivity komárů.

Mapu komárů vydává Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vždy na několik dní dopředu. Na hodnoticí škále od 1 do 5 stanovuje aktivitu tohoto hmyzu od nepatrné po mimořádnou.

Index aktivity komárů nevyjadřuje absolutní počet komárů, nýbrž vhodnost počasí pro jejich letovou aktivitu. Nejvyšších stupňů dosahuje za teplého bezvětrného počasí s vysokou vzdušnou vlhkostí.

„Vývoj komárů je ovlivněn počasím, zejména teplotou a vlhkostí, po celou dobu vývoje jedinců. Teplota zkracuje čas pro natrávení krve samičkou, což je nezbytný předpoklad pro vytvoření vajíček. Nově vylíhnutí komáři jsou rovněž citliví k podmínkám prostředí, ohrožuje je zejména sucho a vítr. Jako optimální je u komárů uváděn rozsah teplot 1528 °C, maximum mezi 3040 °C,“ uvádí meteorologové a meteoroložky.

Kde ti hrozí štípance?

V sobotu hrozí nejvyšší riziko štípanců v okresech Břeclav, Znojmo a Brno-venkov, ve kterých ČHMÚ uvádí „mimořádnou aktivitu“. Poštípání ti hrozí také v případě, že zavítáš do okresu Olomouc. Naopak východní okolí Prahy, zejména okresy Kutná Hora, Kolín a Nymburk, bude mít od komárů zřejmě klid. 

V neděli se komáří situace zhorší v okrese Pardubice. V pondělí se už ovšem, až na několik výjimek, na většině území ustálí do třetího stupně.  

MAPA KOMÁRŮ
Zdroj: ČHMÚ
Domů
Sdílet
Diskuse