Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
31. července 2023 14:20
Čas čtení 1:13

Antarktidě chybí led o velikosti Argentiny, vědecké týmy netuší proč

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Antarktidě chybí led o velikosti Argentiny, vědecké týmy netuší proč
Zdroj: Unsplash/volně k užití

Antarktický mořský led klesl toto roční období na nebývale nízkou úroveň, píše stanice CNN.

Přestože se každoročně zmenšuje na nejnižší úroveň koncem února, tedy během letního období na tomto kontinentu, aktuálně je na nejnižší úrovni pro toto roční období od začátku záznamů před 45 lety.

Podle údajů Národního střediska pro údaje o sněhu a ledu (NSIDC), na které CNN odkazuje, byl mořský led v Antarktidě v polovině července o 2,6 milionu kilometrů čtverečních pod průměrem z let 1981 až 2010, což je plocha téměř stejně velká jako Argentina.

Jedná se o tak vzácný jev, že vědci a vědkyně předpokládají, že k němu dochází jen jednou za miliony let. „Hra se změnila. Nemá smysl mluvit o tom, že se něco stane tak, jak tomu bylo dřív. Jasně nám to říká, že se systém změnil,“ popsal změny glaciolog z Coloradské univerzity v Boulderu Ted Scambos.

Něco se radikálně změnilo, míní expert

Jedná se podle něj o tak extrémní úroveň variability, že se dle jeho slov v tomto roce „něco radikálně změnilo ve srovnání se všemi předchozími roky za posledních nejméně 45 let“.

„Je více než pravděpodobné, že se antarktický systém nezotaví tak, jako tomu bylo například před 15 lety a to po velmi dlouhou dobu a možná nikdy,“ stanovil ne příliš pozitivní prognózu Scambos.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Zatímco odborníci a odbornice musí nyní rozluštit, co za změnou stojí, podle deníku The Guardian existuje přinejmenším jedna pracovní teorie, která úbytek mořského ledu vysvětluje.

Horní vrstvy oceánu jsou rozvrstvené – chladnější a méně slaná vrstva nahoře a teplejší a hustší vrstva zhruba od 150 do 300 metrů. A podle některých vědeckých týmů existují důkazy, že těsně před poklesem proudu se horní vrstva stala slanější a smísila se se spodní vrstvou, čímž se teplejší voda dostala na povrch a ztížila tvorbu ledu.

Domů
Sdílet
Diskuse