Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
1. srpna 2023 18:55
Čas čtení 1:26

Ministr Jurečka použil do příspěvku o zneužívání sociálních dávek fotku Roma. Stereotypizace a stigmatizace, říká Miko

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ministr Jurečka použil do příspěvku o zneužívání sociálních dávek fotku Roma. Stereotypizace a stigmatizace, říká Miko
Zdroj: Úřad vlády ČR

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) použil na Instagramu grafiku, v níž jako člověka, který zneužívá sociální dávky a nepracuje, použil fotku Roma. Podle serveru Romea to napomáhá šíření stereotypů, které menšinu stigmatizují.

Příspěvek měl být součástí kampaně za zjednodušení systému státních dávek, sloučení některých z nich a zakročení proti jejich zneužívání. Podle ředitele organizace RomanoNet Michala Mika, kterého cituje server Romea, tak napomáhá šíření stereotypů, které stigmatizují romskou komunitu. To ale ministr Jurečka odmítá. 

1. srpna 2023 18:15 Čas čtení 2:21 Jitku od dětství zneužíval soused. Nevěřila jí rodina ani policie (Hlubiny) Jitku od dětství zneužíval soused. Nevěřila jí rodina ani policie (Hlubiny)

„Kdo se snaží podvádět nebo je zdravý a nechce pracovat, na toho si posvítíme. Je mnohem lepší více podporovat pracující rodiče a vše jim zjednodušit než ty, kteří chtějí jen žít z práce ostatních,“ píše na Instagramu u grafiky s romským mužem z demonstrace v Brně. „Takže třeba slavný ‚pán s pivem‘ dožadující se dávek na demonstracích proti vládě a Ukrajincům by měl zbystřit a najít si rychle řádné živobytí,“ dodává ministr v popisku příspěvku, který už je ze sociální sítě smazaný.

Muž mluvil s médii během pietního aktu, jenž proběhl k uctění památky mladého Roma Nikolase, který zemřel po potyčce na přehradě v Brně. Muž na videu říká, že úředníci na úřadech nestíhají svou práci kvůli ukrajinským uprchlíkům. „Čekáme na peníze třeba 4 měsíce. A z čeho máme žít?“ ptá se muž a tento jeho výrok obletěl internet.

Jurečka šíří škodlivé předsudky, zní ze serveru Romea

„Namísto řešení základních příčin chudoby a sociálního vyloučení ministr Marian Jurečka svými aktivitami na sociálních sítích šíří škodlivé stereotypy, které romskou populaci dále stigmatizují,“ uvedl pro server Romea Michal Miko, ředitel organizace RomanoNet.

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

Problematické je podle něj to, že Romy jako komunitu ztotožnil se závislostí na sociálních dávkách. Vyjádřil proto obavu, že změny v systému dávek budou fungovat spíše jako opatření ke kontrole Romů. „Tímto ministr posiluje pouze negativní vnímání celé komunity a posiluje předsudky a diskriminaci vůči Romům,“ dodal Miko.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Marian Jurečka (@marianjurecka)

Jurečka se ale brání. „Žádné stereotypy nepodporuji, ve svých vyjádřeních opakovaně hájím menšiny v ČR. Opakovaně jsem se vymezil vůči útokům, které byly v minulosti i vůči romské komunitě. Ale zároveň nebudu mlčet, když někdo v produktivním věku, s pivem v ruce, křičí veřejně, že mu údajně Ukrajinci brzdí jeho dávky! Není to pravda!“ uvedl pro server Romea.

Domů
Sdílet
Diskuse