Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
11. srpna 2023 v 14:26
Čas čtení 1:36

Lidé chtějí peníze, ne dog friendly kancelář. Firmy nabízejí benefity, které personál považuje za naprosté minimum, ukázal průzkum

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Lidé chtějí peníze, ne dog friendly kancelář. Firmy nabízejí benefity, které personál považuje za naprosté minimum, ukázal průzkum
Zdroj: Pexels/fauxels

Dog friendly office nebo občerstvení na pracovišti? Zatímco šéfové a šéfky firem si myslí, že tyto benefity jsou dostačující, jejich lidé si myslí opak.

„Se současnou nabídkou benefitů je spokojeno 44 % zaměstnanců. O tom, že jejich zaměstnanci jsou s benefity spokojeni, je přitom přesvědčeno 68 % firem,“ uvádí letošní průzkum pro společnost Sodexo Benefity, který zpracovala agentura Ipsos. Průzkum se dotazoval 300 zaměstnanců i firem na jejich postoj k benefitům. 

„Stejně tak je s nabídkou benefitů nespokojených více zaměstnanců (26 %), než si zaměstnavatelé myslí (9 %),“ přibližuje výsledky průzkumu Martina Machová, HR ředitelka společnosti Sodexo Benefity.  

Benefit vs. minimální standard při práci

Průzkum ukázal, že mezi nejčastěji poskytované benefity patří občerstvení na pracovišti, pružná pracovní doba nebo pracovní notebook. „To jsou všechno položky, které zaměstnanci za benefity ani nepovažují. Jedná se spíše o hygienické minimum práce,“ zdůrazňuje Machová.

11. srpna 2023 v 10:55 Čas čtení 3:27 Inflace v Česku přehledně: Podívej se na aktuální ceny potravin a za co si od loňska nejvíce připlácíme Inflace v Česku přehledně: Podívej se na aktuální ceny potravin a za co si od loňska nejvíce připlácíme

V benefitním portfoliu firem je také řada položek, které zaměstnance a zaměstnankyně „nechávají chladnými“. „Mezi nejméně populární benefity patří dog friendly office, koučink, otcovská dovolená navíc nebo firemní školka. Všechny tyto benefity jsou určeny pro specifickou skupinu zaměstnanců a ostatní je nevyužijí,“ vysvětluje HR ředitelka. Připomíná, že je nutné lidem naslouchat a vytvořit takový balíček benefitů, ze kterého si vybere každý.

Chybí prémie nebo příspěvek na dovolenou 

Často se tak stává, že firmy zbytečně vynakládají peníze na něco, o co jejich lidé ani nestojí, ale na druhou stranu by ocenili něco úplně jiného. Podle průzkumu nejčastěji postrádají finanční odměny a prémie, příspěvek na dovolenou, dorovnání mzdy v nemoci a sick days. „O zavedení některého z těchto čtyř mezi zaměstnanci velmi žádaných benefitů aktuálně uvažuje jen velmi málo firem z těch, které ho v současnosti neposkytují. Ve všech případech jde jen o jednotky procent,“ říká Machová.

28. července 2023 v 6:00 Čas čtení 3:19 Velký přehled výplat v Česku: Víme, kolik bere 10 % nejbohatších a nejchudších Velký přehled výplat v Česku: Víme, kolik bere 10 % nejbohatších a nejchudších

Připomíná, že ve srovnání s loňským rokem se nejvýrazněji propadly právě finanční odměny. „Nejrůznější bonusy a další příplatky letos dostává o 7 % méně lidí než loni. Tady se požadavky zaměstnanců a postoje firem rozcházejí výrazněji,“ přibližuje Machová. 

„Velmi žádaným benefitem je také zkrácená pracovní doba při zachování výplaty. Oproti loňsku přibylo těch, kteří by si ji přáli (ze 17 na 25 %). Poskytována je přitom aktuálně jen 3 % zaměstnanců,“ vysvětluje Machová.

Co firmy z valné části požadavků reflektovaly, je příspěvek na stravování. „Podíl těch, kteří dostávají na den 110 korun a více, vzrostl z loňských necelých 23 % na letošních 33 %,“ uvádí Machová. Celkové výdaje na benefity na jednoho zaměstnance se ale meziročně nijak výrazně nezvýšily. Firem, kde se tato částka přehoupla nad 25 tisíc korun za rok, přibylo 4 % (loni 21 %, letos 25 %). „Celkovou sumou do 10 tisíc korun za rok přispívá svým lidem 20 % firem,“ uzavírá Machová.

Domů
Sdílet
Diskuse