Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kuni Nguyenová
11. srpna 2023 10:55
Čas čtení 3:27

Inflace v Česku přehledně: Podívej se na aktuální ceny potravin a za co si od loňska nejvíce připlácíme

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Inflace v Česku přehledně: Podívej se na aktuální ceny potravin a za co si od loňska nejvíce připlácíme
Zdroj: Unsplash/Liuba Bilyk

Které potraviny jsou levnější než v červnu, ale stále dražší než loni? Shrnujeme v přehledu.

Tempo růstu cen a služeb opět zpomaluje. Zatímco v červnu byly meziročně vyšší o 9,7 procenta, v červenci stouply o 8,8 procenta. Spotřebitelské ceny oslabují svůj růst již pošesté – nižší inflace byla naposledy v prosinci 2021, a to ve výši 6,6 procenta. Výsledky tak odpovídají i očekáváním analytiků, kteří předpokládali, že inflace v prvním prázdninovém měsíci klesla pod devět procent. O aktuálních cenách informuje Český statistický úřad (ČSÚ). 

Kladný vliv na zpomalení inflace měly zejména potraviny. „Ty již od prosince loňského roku zmírňují svůj meziroční růst, který byl v červenci 9,5 procenta. Oproti minulému měsíci ceny potravin klesly o 0,8 procenta,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá. 

Levnější brambory, dražší cukr

Oproti červnu zlevnila například vejce o 3,3 procenta. Balení o 10 kusech ještě v červnu stálo 57,42 Kč, nyní v červenci jsme si je ale mohli v obchodech zakoupit za 54,54 Kč. Zlevňují také brambory. Zatímco kilogram brambor v červnu stál 29,31 Kč, o měsíc později je jejich cena o tři koruny nižší – 26,32 Kč.

1. března 2024 14:00 Čas čtení 3:38 Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena

Během měsíce klesly také ceny ovoce o 4,3 procenta, zeleniny o 1,7 procenta, polotučného trvanlivého mléka o 4,8 procenta nebo pečiva a obilovin o 0,8 procenta. 

Jak se za poslední rok měnily ceny základních potravin, zjistíš v následující infografice. Klikni na roletku a dozvíš se víc.

Některé potraviny jsou sice levnější než v červnu, ale stále dražší než loni. Třeba ceny vajec se zvýšily zhruba o 28 procent a zeleniny o 29 procent, přičemž brambory byly proti loňskému červenci dražší o tři pětiny.

Zdražení se projevilo také u margarínů a ostatních rostlinných tuků, které meziročně zdražily o 3,6 procenta, zatímco v červnu o 17,1 procenta. Ceny cukru pak stouply o 44,7 procenta proti červnovému růstu o 50,3 procenta.

Bydlení a pohonné hmoty zdražují

Co se týče oddílu bydlení, plyn proti loňskému červenci zdražil o 35,5 procenta a tuhá paliva o 26,9 procenta. Nájemné bylo meziročně vyšší o 7,6 procenta, vodné o 16,3 procenta, stočné o 26,9 procenta, elektřina byla dražší o necelou čtvrtinu a teplo a teplá voda téměř o dvě pětiny.

 

„Na meziroční snižování cenové hladiny pak působily v červenci ceny v oddíle doprava zejména vlivem cen pohonných hmot a olejů, které byly meziročně nižší o 23,9 procenta,“ přibližují statistici. V meziměsíčním srovnání podle nich zdražily zejména dovolené s komplexními službami, a to o 22,8 procenta. Mírně pak stouply ceny pohonných hmot nebo stravovacích služeb.

3. prosince 2023 6:00 Čas čtení 3:18 Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly

ČSÚ zveřejnil také informace o červnovém vývoji cen v zahraničním obchodu. Vývozní ceny v červnu zrychlily meziroční pokles na tři procenta z květnových 2,6 procenta a meziroční pokles v dovozu zrychlil na 9,4 procenta z květnových osmi procent. Na snížení vývozních cen mělo vliv především zlevnění polotovarů jako železa a oceli a kovových výrobků. Pokles dovozních cen ovlivnilo především výrazné snížení cen minerálních paliv, tedy ropy a ropných výrobků, plynu a elektřiny. Meziměsíčně vývozní ceny stouply o 0,4 procenta, zatímco dovozní klesly o 0,1 procenta.

Ceny jsou stále vyšší, ale přírůstky nejsou tak výrazné

Červencová inflace 8,8 procenta oproti červnové s 9,7 procenta však ze statistického pohledu neznamená, že ceny nyní klesají. Ve skutečnosti pouze dochází ke zpomalení jejich růstu. V praxi to znamená, že výrobky a služby jsou dražší, ale přírůstky nejsou tak výrazné.

„Zatím to vypadá, že lidé nakupují. Když se na data ČSÚ podíváme, tak zboží pořád ještě zdražuje rychleji než inflace, maloobchodní tržby rostou, není to žádný zázrak, ekonomiku to neposouvá nijak dopředu. Potřebovali bychom, aby se to dělo více ve službách, tam je problém větší než ve zboží, ale vesměs je to pozitivní zpráva,“ okomentoval pro ČT24 ekonom a člen NERV Dominik Stroukal.

Boj s inflací nekončí

Zpomalení inflace očekávali i ostatní analytici a analytičky. V dalších měsících však očekávají, že inflace bude klesat pomaleji a za celý rok dosáhne v průměru kolem 11 procent. Rušivý vliv budou mít zejména ceny pohonných hmot. 

„V meziročním srovnání klesá inflace zejména z titulu vysoké srovnávací základny minulého roku. Zpomalení meziročního růstu cen jde primárně na vrub odeznívající potravinové a energetické inflaci. V prvním případě je zvolnění dynamiky viditelné napříč většinou sledovaných položek, zatímco u energetické inflace jde zejména o nižší meziroční růst cen plynu a tuhých paliv,“ shrnul analytik ČSOB Dominik Rusinko.

14. září 2023 6:00 Čas čtení 7:03 Velký test nealko piv: Pili jsme malý klenot a hodně patoků. Alternativu k Birellu v Česku najdeš, není z Plzně Velký test nealko piv: Pili jsme malý klenot a hodně patoků. Alternativu k Birellu v Česku najdeš, není z Plzně

Na riziko vývoje cen pohonných hmot upozornil i Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE. „Celková meziroční inflace by měla klesat i ve zbytku třetího čtvrtletí, v samotném srpnu ale budou mít rušivý vliv ceny pohonných hmot v důsledku zvýšení spotřební daně z nafty z přechodně snížené úrovně,“ přiblížil Jáč.

Ekonomové a ekonomky mimo jiné upozorňují na to, že bude ještě nějakou dobu trvat, než se inflace dostane do ideální hodnoty. Ta by podle České národní banky měla dosáhnout kolem dvou procent. „Boj s inflací nekončí,“napsala na Twitteru hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

„Zásadní bude, zda se inflaci podaří klesnout k hranici dvou procent na začátku příštího roku. Pravidelné lednové přeceňování ukáže, jaká jsou skutečná inflační očekávání,“ souhlasí hlavní ekonom Deloitte David Marek. Připomněl, že dvouprocentní nebo nižší inflace byla naposledy v prosinci 2018.

Domů
Sdílet
Diskuse