Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
8. září 2023 v 10:03
Čas čtení 1:41

VIDEO: Namačkaná, vyčerpaná a žíznivá. Takto vypadají děsivé transporty zvířat z Česka

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
VIDEO: Namačkaná, vyčerpaná a žíznivá. Takto vypadají děsivé transporty zvířat z Česka
Zdroj: We Animals Media/OBRAZ – Obránci zvířat

Krávy namačkané v nákladových prostorech kamionů tak, že mají problém se vůbec dostat k napáječce. Často trpí hladem, žízní i vlivem nepříznivých teplot na tisíce kilometrů dlouhých cestách.

Takovou realitu ukazuje nové video, které ve středu zveřejnil spolek OBRAZ – Obránci zvířat. Záběry zachycují mimo jiné zvířata převážená z Česka do zemí mimo Evropskou unii. Obránci zvířat zveřejněním videa odstartovali novou kampaň nazvanou Lepší zákony pro zvířata. Jedním z jejích cílů je dosáhnout zákazu vývozu živých zvířat z Česka do zemí mimo EU.

VAROVÁNÍ: Video a fotografie v článku mohou být znepokojující. 

Více než sedm milionů zvířat za čtyři měsíce

„Dlouhé a vyčerpávající transporty znamenají pro zvířata nepředstavitelné utrpení. Jejich cesta začíná v kamionech nebo na lodích, kde se mačkají jedno na druhé, nemají dostatek vody, krmiva ani odpočinku a spaluje je horko nebo štípe mráz. Spousta z nich se po cestě zraní, onemocní anebo cestu ani nepřežije,“ uvedl vedoucí kampaně Lepší zákony pro zvířata Pavel Buršík z OBRAZu.

Zveřejněné video zachycuje transport českých krav do Turecka z hranic s Bulharskem. Transporty se ale netýkají pouze krav, na starších záběrech jsou převáženy také ovce, prasata nebo drůbež. Jen za první čtyři měsíce loňského roku bylo podle údajů Státní veterinární správy vyvezeno z ČR do třetích zemí přes sedm milionů zvířat.

„Transporty kamiony nebo loděmi do zemí mimo EU vystavují zvířata strašným podmínkám. Zvířata jsou na cestě velmi dlouhou dobu v malých, přeplněných nákladových prostorech dopravních prostředků, které nejsou na přepravu zvířat vhodné. Bohužel není přeprava zvířat dostatečně kontrolována ani pokutována, což má pro zvířata často fatální následky,“ doplnila bioložka Magdalena Romańska z Animal Welfare Foundation.

10. července 2024 v 11:00 Čas čtení 0:17 KVÍZ: Poznáš plemeno psa podle štěněte? Otestuj se KVÍZ: Poznáš plemeno psa podle štěněte? Otestuj se

Její tým už více než deset let dokumentuje transporty živých zvířat do zemí mimo EU a právě od jejího týmu pochází i exkluzivní záběry českých krav mířících v kamionech do Turecka či dál na Blízký východ. Podle Romańské nemohou členské státy, Evropská komise, třetí země ani vývozci zaručit, že je přeprava prováděna v souladu se zákony.

Další záběry si můžeš prohlédnout v článku, ale znovu tě varujeme, není to hezký pohled:

zvířata, obránci zvířatzvířata, obránci zvířatzvířata, obránci zvířatzvířata, obránci zvířat
Zobrazit galerii
(10)

„Z Česka se ročně vyvezou desítky tisíc živých zvířat na porážku, výkrm nebo další chov mimo země EU. A to včetně zemí tak vzdálených, jako je Turecko, Alžírsko, Irák, Libanon nebo Kazachstán. Například Německo nebo Nizozemsko už vývoz živých zvířat mimo EU zakázaly a my bychom si z nich měli vzít příklad a ukončit tuhle zbytečnou krutost,“ vyzval Buršík k návštěvě webu Lepší zákony pro zvířata, kde mohou lidé přidat svůj podpis proti transportům zvířat z Česka do zemí mimo EU.

Kromě problematiky transportů živých zvířat chce nově spuštěný projekt řešit také další témata, například zabíjení jednodenních kohoutků ve vaječném průmyslu, provádění zákroků na zvířatech bez umrtvení, omezení zábavní pyrotechniky nebo zařazení ochrany zvířat do Ústavy ČR.

Domů
Sdílet
Diskuse