Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
9. září 2023 15:52
Čas čtení 0:58

Dosud neviděná kometa proletí kolem Země. Kdy a jak ji v Česku pozorovat?

Kategorie:
Tech
Uložit Uložené
Dosud neviděná kometa proletí kolem Země. Kdy a jak ji v Česku pozorovat?
Zdroj: NASA/Dan Bartlett

Vidět by mohla být i z Česka, její pozorování ale bude docela složité.

Kometu C/2023 P1 poprvé pozoroval na začátku srpna japonský vesmírný fotograf a amatérský astronom Hideo Nišimura, byla po něm dokonce pojmenována. Od té doby je kometa stále jasnější, protože putuje vnitřní Sluneční soustavou po dráze kolem Slunce. Příští týden půjde vesmírné těleso pozorovat i ze Země, jednoduché to ale nebude.

Úspěch není zaručen, závisí na mnoha faktorech

Kometa se k Zemi nejvíce přiblíží v úterý, a to na vzdálenost 125 milionů kilometrů. Potenciálně by měla být pozorovatelná na celé severní polokouli během dalších pěti dnů. Největším problémem z hlediska pozorování je však to, že kometa bude úhlově velmi blízko Slunci a půjde ji pozorovat pouze při západu nebo východu. 

4. září 2023 18:35 Čas čtení 0:19 Vesmírné těleso svítí a zase zhasíná. Vědci a vědkyně zjistili proč Vesmírné těleso svítí a zase zhasíná. Vědci a vědkyně zjistili proč

Podle webu StarWalk.space dosáhla kometa 8. září magnitudy 4,9. To je dostatečná jasnost pro to, aby se dala pozorovat pouhým okem, i když slabě. Kdo chce mít větší jistotu, neměl by zapomenout dalekohled. Pro úspěšné pozorování je třeba také dobré počasí a nízké světelné znečištění, vhodné je tedy na pozorování vyjet mimo město. Nutný je dobrý výhled na obzor –⁠ ideálně samozřejmě u moře, případně v poli. Pomoci s orientací na obloze mohou také aplikace pro pozorování hvězd, například Star Walk 2.

Kometa C/2023 P1 je poměrně unikátním objevem. Písmeno C v názvu totiž říká, že jde o neperiodickou kometu. Tedy takovou, která může Sluneční soustavou proletět pouze jednou, případně jí oběh trvá i 200 tisíc let.

Domů
Sdílet
Diskuse