Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
4. září 2023 18:35
Čas čtení 0:19

Vesmírné těleso svítí a zase zhasíná. Vědci a vědkyně zjistili proč

Kategorie:
Tech
Uložit Uložené
Vesmírné těleso svítí a zase zhasíná. Vědci a vědkyně zjistili proč
Zdroj: NASA

Tajemné vesmírné těleso, které mění intenzitu toho, jak svítí, zaměstnávalo astronomy a astronomky po dlouhá staletí. Teď konečně zjistili, proč se objekt takto chová.

Podle nové studie vesmírné těleso, které je součástí naší galaxie, přepíná mezi vysokoenergetickými a nízkoenergetickými režimy, což znamená, že pendluje mezi jasnějšími a tmavšími fázemi. 

Rozsáhlá pozorovací kampaň zahrnující 12 dalekohledů odhalila, že tyto jevy jsou způsobeny energetickými interakcemi mezi výtryskem plazmatu a diskem, který je tvarován určitým typem pulzující mrtvé hvězdy (pulsarem).

Výsledky studie otevírají vědcům nové možnosti výzkumu pulsarů. Ty blikají v tak přesných intervalech, že je vědci a vědkyně používají jako kosmická zařízení pro měření času. Informuje o tom server Vice.

Domů
Sdílet
Diskuse