Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
20. září 2023 v 20:01
Čas čtení 0:44

V mořích se šíří bakterie, která požírá lidské maso. Důvodem je globální oteplování

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
V mořích se šíří bakterie, která požírá lidské maso. Důvodem je globální oteplování
Zdroj: RawPixel

Mořští biologové se obávají mikroskopické hrozby. Sledují bezprecedentní nárůst výskytu bakterií známých jako vibrio, které nedávno zabily tři lidi v USA. Nejméně dva z nich se vykoupali ve vodách poblíž Long Islandu.

Pro plavce a rybáře v Mexickém zálivu je vibrio známým letním nepřítelem. Je to jeden z důvodů starého rčení, že v měsících, které nemají v názvu písmeno R, byste neměli jíst ústřice. Teplejší voda podporuje růst bakterií a ústřice tyto organismy při krmení hromadí.

Vibrio objevující se ve vodách východního pobřeží Spojených států je však nový a dosud neznámý problém, ke kterému dochází kvůli rychlému oteplování oceánů v důsledku klimatických změn. Informoval o tom server Wired.

20. září 2023 v 14:45 Čas čtení 0:39 V Česku přibývá nakažených covidem. Vědci se bojí nové varianty pirola. Co o ní víme? V Česku přibývá nakažených covidem. Vědci se bojí nové varianty pirola. Co o ní víme?

Infekce způsobené vibriem, respektive druhem Vibrio vulnificus, vzbuzuje velké obavy. K těmto infekcím dochází, když mořská voda plná bakterií pronikne do trhliny v kůži. Předpokládá se, že v průměru za rok se vyskytne 28 tisíc podobných případů. 

Tyto infekce lze dobře léčit, pokud lidé včas dostanou antibiotika. Bez rychlého zásahu však mohou způsobit chorobu, která požírá maso a kterou lze zastavit pouze amputací. Lidé také mohou upadnout do septického šoku již za dva dny. Bakterie se mohou do těla dostat i velmi drobným poraněním: pořezáním při šlápnutí na mušli, dotykem vody v hojícím se piercingu nebo tetováním. Až pětina lidí, kteří se nakazí vibriózou v důsledku infekce v ráně, umírá.

Domů
Sdílet
Diskuse