Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
25. září 2023 10:18
Čas čtení 1:20

Gen Z naletí online podvodům častěji než boomeři. Jaké jsou důvody?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Gen Z naletí online podvodům častěji než boomeři. Jaké jsou důvody?
Zdroj: Unsplash/Adrian Swancar/volně k užití

Generace, která vyrůstala s internetem, se paradoxně s větší pravděpodobností stane obětí online podvodů než její rodiče či prarodiče. V průzkumu to zjistila společnost Deloitte. Může to být například tím, že na internetu tráví více času.

V porovnání se staršími generacemi mladší Američané zaznamenali až třikrát více případů pronásledování a phishingu (podvodná technika používaná k získávání citlivých údajů v elektronické komunikaci útočník předstírá, že pochází z populárních sociálních sítí, aukčních webů, online platebních portálů, úřadů státní správy atd., pozn. redakce), krádeží identity, milostných podvodů a kyberšikany. Šestnáct procent příslušníků generace Z naletělo jednomu ze zmiňovaných scamů, zatímco z řad starších to bylo jen pět procent, vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte.

25. září 2023 6:00 Čas čtení 6:21 Samota působí na naše zdraví jako 15 cigaret denně. Máme návod, jak si i v dospělosti najít nové kamarádstvo Samota působí na naše zdraví jako 15 cigaret denně. Máme návod, jak si i v dospělosti najít nové kamarádstvo

Teenagerům se navíc mnohem častěji stane, že jim někdo hackne účet na sociálních sítích. Čtrnáct procent příslušníků mladší generace v průzkumu potvrdilo, že jejich osobní údaje byly někdy zneužity, což je více, než uvedla jakákoliv jiná generace. 

Proč? Na internetu tráví víc času, je to pohodlnější

Existuje několik teorií, které se snaží vysvětlit, proč se generace, která je v online prostředí nejvíce znalá, tak často stane obětí klamání. První z nich je, že mladší generace jednoduše využívá moderní technologie více, tráví na nich hodně času, a je tak více vystavena snahám scamerů.

holka mobil smartphone
Zdroj: Unsplash/Carol Magalhães/volně k užití


Druhým důvodem může být to, že generace Z vyrůstala v přítomnosti technologií a je s nimi pohodlně seznámená a využívá je ke spoustě činností. To může vést k tomu, že častěji upřednostní pohodlnost před bezpečností. Také vzdělávání v oblasti kybernetické bezpečnosti pro děti školního věku nemusí být efektivní, ve školách se nemluví o online bezpečnosti takovým způsobem, který ve skutečnosti odpovídá zkušenostem mladších lidí na internetu.

Podvodníci se přizpůsobují

Druhy podvodů, které cílí na gen Z, se příliš neliší od těch, které cílí na všechny ostatní, ale protože gen Z na technologie spoléhá ve více aspektech svého života, může se setkat s falešným e-mailem nebo nespolehlivým obchodem ve více příležitostech, uvedla Tanneasha Gordon, ředitelka společnosti Deloitte v oblasti podnikových dat a digitální důvěry. Mladším lidem vyhovuje seznamovat se s lidmi online, takže se mohou stát například terčem milostného podvodu.

Anketa:
Naletěl*a jsi v tomto roce na nějaký internetový scam?
Bohužel ano.
Skoro ano, ale naštěstí mi to včas došlo.
Ne.
Bohužel ano.
11 %
Skoro ano, ale naštěstí mi to včas došlo.
26 %
Ne.
63 %

„Taky hodně nakupují online,“ řekl Gordon, „a existuje tolik podvodných webů a online obchodů, které se jim doslova přizpůsobují tak, že je přesměrují ze sociálních médií prostřednictvím podvodné reklamy.“

Domů
Sdílet
Diskuse