Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
26. září 2023 17:08
Čas čtení 1:21

Jak magické houbičky ovlivňují pracovní návyky. Vědecký tým zjišťuje souvislost mezi psilocybinem a menší vůlí k přesčasům

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Jak magické houbičky ovlivňují pracovní návyky. Vědecký tým zjišťuje souvislost mezi psilocybinem a menší vůlí k přesčasům
Zdroj: pxhere.com

I když se nejedná o jasně prokázaný fakt, vědci z německé univerzity v Kostnici hledají spojení mezi užíváním psychedelického psilocybinu, který najdeme třeba v lysohlávkách, a sníženými hodinovými přesčasy u zaměstnanců na plný úvazek.

Psilocybin je látka, která sice má psychedelické účinky, ale v posledních letech se u ní hovoří i o kontrolovaném užívání, díky němuž se u pacientů snižovaly depresivní stavy. Jistým „vedlejším“ účinkem psilocybinu však může být i jev, který nutně nemá na první pohled se zdravím nic společného. V Americe se označuje jako „quiet quitting“, což lze do češtiny přeložit volně jako tichá výpověď, kdy se mění pracovní návyky lidí. Ti odmítají dělat více, než je potřebné minimum.

26. září 2023 15:26 Čas čtení 0:45 Celníci zastavili kamion s bramborami. Mezi hlízami na ně vykoukla marihuana za osm milionů korun Celníci zastavili kamion s bramborami. Mezi hlízami na ně vykoukla marihuana za osm milionů korun

Zaměstnanci totiž v dnešní době spíše upřednostňují well-being a svůj zdravotní stav před pracovním výkonem a hodinami přesčasů.  A ne ve všech firmách to může mít pozitivní vliv, zejména na počet odpracovaných hodin.

Psilocybin není s prací kamarád

„Četné vědecké studie prokázaly, že užívání psychedelických drog ve Spojených státech roste, zatímco několik zpráv v médiích naznačuje zvýšené užívání mezi zaměstnanci na plný úvazek. Z tohoto důvodu jsem motivován lépe porozumět tomu, jak užívání psychedelických drog obecněji ovlivňuje firmy a pracovní sílu,“ uvedl autor studie Benjamin A. Korman.

19. září 2023 15:00 Čas čtení 2:44 Prokrastinovat ještě nebylo těžší: Tohle jednoduché pravidlo ti vyčistí hlavu, e-mailovou schránku i byt Prokrastinovat ještě nebylo těžší: Tohle jednoduché pravidlo ti vyčistí hlavu, e-mailovou schránku i byt

Korman proto provedl výzkum mezi 217 tisíci respondenty z USA staršími 18 let, kteří byli mezi lety 2002 a 2014 zaměstnáni na plný úvazek. Jako proměnné sloužil také věk, pohlaví, vzdělání, rodinný stav, ale i vlastní rizikové chování a užívání látek. Zatímco se zpočátku zdálo, že psychoaktivní látka má pozitivní vliv na přesčasy (myšleno, že lidé, kteří ji užívali, měli tendenci pracovat přesčas), ukázalo se, že při faktorovém srovnání jako věk, pohlaví a další se vztah stal naopak negativním.

Uživatelé odpracovali v USA v průměru o 3,6 minuty méně přesčasů týdně, což nevypadá jako moc, ale při vynásobení 15 miliony zaměstnanců užívajících psychedelické houby a pracujících na full-time jde o 44 milionů opracovaných hodin méně. Korman také zjistil, že u jiných psychedelik se pracující takto nechovají.

12. září 2023 15:00 Čas čtení 3:44 Jak ušetřit čas a zvýšit svou produktivitu? Tyto techniky používají Elon Musk i Bill Gates Jak ušetřit čas a zvýšit svou produktivitu? Tyto techniky používají Elon Musk i Bill Gates

Důvod zatím není jasný a také autor uvádí, že studie není bez chyb a téma samotné potřebuje bližší a další studie. Otvírá se však možnost zjistit, proč zrovna tato látka na člověka působí tímto způsobem, co je tím unikátním spouštěčem toho, že nechtějí více pracovat, a proč se tak vůbec děje.

Domů
Sdílet
Diskuse