Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
13. října 2023 8:30
Čas čtení 2:01

„Vláda svou nečinností vyslala vzkaz, že jí na nás nezáleží,“ znělo na pražské pietě zavražděných LGBT+ lidí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Vláda svou nečinností vyslala vzkaz, že jí na nás nezáleží,“ znělo na pražské pietě zavražděných LGBT+ lidí
Zdroj: David Marcin

Uplynul rok od tragické střelby před bratislavským klubem Tepláreň, při které zemřeli dva mladí lidé. Pieta na Václavském náměstí za Matúše a Juraje měla především opět zatlačit na političky a politiky, aby přijali zákony pro ochranu LGBTIQ+ lidí.

Před klubem poskytujícím LGBTIQ+ friendly safe space zaútočil loni v říjnu devatenáctiletý ozbrojený muž. Před střelbou publikoval na svých sociálních sítích rozsáhlý manifest plný nenávisti k LGBTIQ+ lidem, týkal se ale i feminismu a antisemitismu. Útočník si po svém činu vzal život. 


O ten připravil ale i dva další lidi – Juraje a Matúše. Právě na ně se ve čtvrtek večer vzpomínalo na pražském Václavském náměstí. 

Duhová pieta.
Duhová pieta. Zdroj: David Marcin


„Je důležité si připomínat oběti homofobního teroristického útoku a také to, že politici a političky slibovali, že se budou dít změny, ale za ten rok nic neudělali a kvalita našich životů se nezměnila,“ řekl pro Refresher ředitel organizace Jsme fér Czeslaw Walek. 


Akce s názvem Duhová pieta vznikla ve spolupráci s festivalem Signal a přinesla i audiovizuální show na podporu LGBTIQ+ lidí. Celá horní část Václavského náměstí se rozsvítila v duhových barvách a přinesla i instalace s příběhy několika českých rodičů LGBTIQ+ dětí. 

13. října 2023 7:05 Čas čtení 1:08 Změnilx identitu a osvobodilx se z genderových škatulek. Pražská galerie DOX láká na výstavu Genesis Breyer P-Orridge Změnilx identitu a osvobodilx se z genderových škatulek. Pražská galerie DOX láká na výstavu Genesis Breyer P-Orridge


Akce také navazuje na loňskou pietu na stejném místě s názvem Společně proti nenávisti. Tehdy totiž vznikla otevřená výzva vládě a parlamentu k přijetí konkrétních kroků na ochranu LGBTIQ+ lidí, jejich rodin a dětí. Výzvu už v současnosti podepsalo přes 23 tisíc lidí.


„Víte, co se od té doby stalo? Co politici*političky udělali pro bezpečnější prostředí pro LGBTIQ+ lidi? Tušíte správně – moc se toho nestalo,“ uvádí pořadatelé Duhové piety na události. 


„Političkám a politikům bych vzkázal hlavně to, že jsme lidé jako ostatní a je čas, aby napravili to, že slibovali, že nás ochrání, ale neudělali pro to nic,“ říká Walek. „Vyslali nám v podstatě vzkaz, že jim na nás až tak moc nezáleží,“ dodává.

Duhová pieta.
Duhová pieta. Zdroj: David Marcin

Je nutné změnit právní řád


Výzva žádala politiky a političky o tři důležité legislativní řešení, a to o novelizaci trestního zákoníku a zajištění, že LGBTIQ+ lidé jako jedna ze skupin ohrožených předsudečnou trestnou činností získají zcela totožnou ochranu jako jiné ohrožené skupiny.


Dalším krokem bylo urychlené schválení zákona o manželství pro všechny páry a okamžité přijetí legislativy, která zastaví povinnost kastrace trans lidí pro účely úřední změny pohlaví. 


Ani jeden z uvedených zákonů ale dosud nebyl Parlamentem České republiky schválen. Zákonodárci a zákonodárkyně naopak chtějí situaci a postavení LGBTIQ+ lidí zhoršit přijetím ústavního zákazu rovných sňatků, který v červnu 2023 Poslanecká sněmovna poslala do druhého čtení. 

Duhová pieta.Duhová pieta.Duhová pieta.Duhová pieta.
Zobrazit galerii
(20)


„Ani tady, ani na Slovensku se za ten rok mnoho nestalo. Nedošlo k přijetí požadovaných tří kroků a jedná se o ukotvení ústavního zákazu rovných sňatků, takže se situace ještě de facto zhoršila,“ říká Refresheru právnička ze Jsme fér Lucia Zachariášová. 

Právnička také říká, že se podle organizace In IUSTITIA zvyšuje počet obětí předsudečného násilí. „Pokud chceme, aby se zde lidé cítili v bezpečí a patřili jsme na Západ, o čemž současná vláda často mluví, musíme náš právní řád změnit,“ vyzývá Zachariášová. 


„LGBTIQ+ lidé jsou zklamaní, naštvaní a smutní a po tom roce má mnoho z nich ještě větší pocit, že jsou občany druhé kategorie. Politická reprezentace s tím nic nedělá a my jsme za Jsme fér například od premiéra ohledně těchto otázek nedostali rok odpověď. To ještě víc vysílá signál, že to pro něj není důležité,“ dodává.

Domů
Sdílet
Diskuse