Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková
13. října 2023 7:05
Čas čtení 1:08

Změnilx identitu a osvobodilx se z genderových škatulek. Pražská galerie DOX láká na výstavu Genesis Breyer P-Orridge

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Změnilx identitu a osvobodilx se z genderových škatulek. Pražská galerie DOX láká na výstavu Genesis Breyer P-Orridge
Zdroj: DOX

Holešovická galerie DOX zve na novou výstavu s názvem It Is a Painful Thing to Be Alone: We Are But One, která bude od 26. října prezentovat tvorbu umělecké osobnosti Genesis Breyer P-Orridge, která změnila koncept vlastní identity, genderu a svého těla.

Výstava představí tvorbu osobnosti, která zasáhla nejen do výtvarného umění, ale i hudby a okultismu.

29. května 2023 10:24 Čas čtení 1:44 Bella Ramsey: Kategorie herec/herečka nestačí. Nebinární herectvo si na předávání cen zaslouží více prostoru Bella Ramsey: Kategorie herec/herečka nestačí. Nebinární herectvo si na předávání cen zaslouží více prostoru

Genesis Breyer P-Orridge se s manželkou Lady Jaye Breyer rozhodli změnit koncept vlastní identity, genderu a fyzického těla. Skrze chirurgické a estetické úpravy spojili své tělesné rysy a vytvořili tak novou entitu s uměleckým názvem Projekt Pandrogyne. Z mapování jejich vlastní identity se stal umělecký koncept, jehož cílem bylo skoncovat s binárním vnímáním světa.

Osvobození z genderových škatulek

Výstava navazuje na projekt Breyer P-Orridge: We Are But One, který připravil Pioneer Works v brooklynském Red Hook Labs v roce 2022. Tehdy představená díla budou tvořit jádro nového projektu a nabídnou intimní pohled na Pandrogyne Project, tedy téměř dvě desetiletí trvající snahu o „osvobození lásky a čistého vědomí z hranic genderově konformního těla“. 

 

Expozici doplní také historické materiály, letáky, obaly alb a fotografie z předchozích spoluprací Genesis, včetně COUM Transmissions, Throbbing Gristle a Psychic TV, nebo kontextuální díla mnoha dalších světových umělců. 

dílo Genesis Breyer P-Orridge
Zdroj: DOX / Genesis Breyer P-Orridge

Součástí výstavy bude také sochařská instalace připomínající svatyni, kterou vytvořila Genesse P-Orridge, dcera Genesis. „Mým záměrem v této svatyni bylo vytvořit prostor určený k úctě a rozjímání okolo inspirativního života, který otec vedlx,“ říká Genesse. „Svatyně bude zahrnovat relikvie i posvátné předměty z osobního oltáře otce, které nashromáždilx na svých cestách po duchovních oblastech, jako je Benin a Nepál. Chybět nebudou ani kusy materiálů z jejich vlastních sochařských děl a plátkové zlato – oblíbený materiál, který jsme spolu, když jsem vyrůstala, často používali při práci na uměleckých dílech.“

Genesis Breyer P-Orridge
Zdroj: DOX / Genesis Breyer P-Orridge

Vernisáž výstavy proběhne 25. října od 19 hodin a uvedou ji kurátor výstavy Otto M. Urban, Benjamin Tischer z newyorské galerie New Discretions a dále právě autorka svatyně Genesse P-Orridge. Vstup bude zdarma a s hudebním doprovodem vystoupí S&M Project & Maldorör Disco.

Domů
Sdílet
Diskuse