Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
18. října 2023 v 12:19
Čas čtení 0:50

Česko čeká úchvatný meteorický roj Orionidy. Podívej se, kdy uvidíš nejvíce padajících hvězd

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko čeká úchvatný meteorický roj Orionidy. Podívej se, kdy uvidíš nejvíce padajících hvězd
Zdroj: Česká astronomická společnost

V noci ze 21. na 22. října nastane vrchol meteorického roje Orionidy. Jeho součástí bude zvýšená aktivita tzv. bolidů neboli velice jasných meteorů známých pod označením padající hvězdy.

Odborníci z České astronomické společnosti předpokládají velice dobré pozorovací podmínky, neboť oblohu nebude v daném čase rušit Měsíc, který zapadá již před půlnocí. Podle předpovědí by mohla letošní frekvence dosáhnout hodnot mezi 20 až 30 bolidy za hodinu.

Částice, které při roji do zemské atmosféry vstupují, mají velice zajímavý původ. Pocházejí totiž ze slavné Halleyovy komety, která je ze Země pozorovatelná zhruba jednou za 75 let. Naše planeta se s jejich proudem při své vesmírné pouti setkává dvakrát ročně.

Dráhu Halleyovy komety a planety Země od sebe dělí téměř 22 milionů kilometrů. Částice mířící k zemské atmosféře jsou tedy velmi staré. Astronomové předpokládají, že tento proces trvá celá staletí, ne-li tisíciletí.

Vyhněte se umělému osvětlení

Radiant roje, tedy místo, ze kterého meteory zdánlivě vyletují, na obloze nalezneme západně od hvězdy Gamma Gem –⁠ Alhena. Pozorovat meteory bude možné již po 23. hodině, kdy se radiant nachází dostatečně vysoko nad obzorem. Pozorovací místo je vhodné zvolit dostatečně daleko od zdroje rušivého umělého osvětlení, informuje web Astro.cz.

Domů
Sdílet
Diskuse